Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:18 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța Modificările proiectului de lege care reglementează pescuitul, dezbătute de consilierii județeni

ro

30 May, 2024 15:21 552 Marime text
Sursa foto: Consiliul Județean Constanța

Consiliul Judeţean Constanţa a organizat astăzi, în Sala “Remus Opreanu” a Palatului Administrativ Constanța, o dezbatere pe tema activității de pescuit în județul Constanța.

Alături de președintele CJC, Mihai Lupu și de vicepreședintele Petre Enciu, la eveniment au participat, Gheorghe Ştefan, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Gabriel Popescu, directorul Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură - Constanța, reprezentanţi ai asociaţiilor de profil piscicol, precum şi ai UAT-urilor din zona riverană a Mării Negre şi a Dunării.

Temă principală a discuţiilor a fost cea cu privire la modificările proiectului de lege care reglementează pescuitul, dar şi identificarea investițiilor care derivă din acest sector.
 
Din cele mai vechi timpuri, oamenii s-au dezvoltat și și-au hrănit familiile din activitatea de pescuit. În prezent, intermediarii din acest domeniu sunt mai câștigați decât pescarii, care se confruntă cu tot mai multe dificultăți și întâmpină bariere în desfășurarea acestei activități. Piscicultura trebuie să fie cât mai profitabilă pentru comunitate și pentru cel care depune eforturi pentru a-și obține captura, și mai puțin profitabilă pentru stat. Statul, la fel ca noi, autoritățile publice, trebuie să fie partener și susținător al acestei activități; altfel, riscăm ca meseria de pescar să se piardă.

Astăzi am reluat acest subiect important în cadrul unei dezbateri, la care au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), precum și ai altor instituții relevante și asociații de pescari. Am discutat despre conceptul pe care l-am gândit împreună cu Direcția de Proiecte din cadrul Consiliului Județean Constanța: crearea unei infrastructuri care să sprijine activitatea de pescuit. Dacă în ceea ce privește reglementarea cadrului legislativ, noi, autoritățile publice locale, nu avem cum să intervenim direct, putem fi partenerii asociațiilor de pescari și ai UAT-urilor din județ în scopul construirii infrastructurii necesare pentru dezvoltarea acestui sector. Deja am demarat discuții pentru porturi la Hârșova, Ghindărești, Cernavodă și Oltina. Aceste porturi vor servi atât ca centre de colectare și păstrare a capturilor, cât și ca porturi turistice, având un dublu rol benefic pentru comunitate.

Conceptul nostru implică dezvoltarea unor facilități moderne care să includă centre de colectare, adăposturi pescărești și infrastructură turistică, astfel încât pescarii să poată desfășura activitatea în condiții optime și să beneficieze de sprijin logistic și financiar.

Însă trebuie să funcționăm ca un tot unitar și să luăm în calcul toate aspectele: modificări legislative, accesarea de fonduri, dezvoltarea infrastructurii și sprijinirea directă a pescarilor. Numai așa vom putea asigura viitorul acestei activități esențiale pentru comunitățile noastre și vom contribui la prosperitatea regiunii
." – a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.


Citește și:
CJC organizează achziție pentru produse de panificație, lapte și produse lactate, fructe sau legume pentru elevii din școlile din județ

 

Tags: Mihai Lupu


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii