Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:11 24 07 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității-decizie pentru Gheorghe Chirciu fost primar al comunei Oltina

ro

17 Oct, 2020 02:31 2400 Marime text
  • Colegiul a infirmat Notele de Constatare şi a dispus eliberarea unor adeverinţe

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a anunțat ieri, pe pagina sa oficială de internet, ordinea de zi a Colegiului C.N.S.A.S. din data de 14 octombrie 2020, unde au fost trecute următoarele teme:

1. Deconspirări surse:

- au fost analizate 10 cereri şi a fost încheiată procedura de deconspirare pentru un număr de 10 surse, identitatea reală a acestora urmând a fi comunicată la solicitarea persoanelor subiect al unor dosare de urmărire informativă şi a petenţilor îndreptăţiţi, potrivit prevederilor art. 1 alin. 7 din O.U.G. nr. 24/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008.

2. Note de Constatare – Lucrători ai Securităţii:

Colegiul a aprobat Nota de Constatare şi a dispus introducerea la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti a acţiunii în constatare pentru stabilirea calităţii de lucrător al Securităţii , pentru următoarea categorie de persoane:
- art.1 alin.7 (titularul unui dosar din care rezultă că a fost urmărit de Securitate, are dreptul, la cerere, să solicite verificarea calităţii de  lucrător al Securităţii pentru ofiţerii sau subofiţerii care au contribuit la instrumentarea dosarului său) – 1 persoană

3. Adeverinţe:

a) Colegiul a infirmat Notele de Constatare şi a dispus eliberarea unor adeverinţe din care să rezulte că persoanele verificate nu au avut  calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia, pentru următoarele categorii de persoane:

-art. 3 lit. g (primarii, viceprimarii, consilierii judeţeni, consilierii în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, consilierii locali) – 4 persoane

b) Colegiul a constatat că nu au fost identificate documente noi sau neprocesate faţă de cele reţinute în deciziile/adeverinţele eliberate anterior şi a dispus menţinerea acestora pentru următoarea categorie de persoane:

- art. 3 lit. l (judecătorii şi magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, inclusiv cei din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, judecătorii, procurorii şi prim-grefierii de la instanţele şi parchetele civile şi militare;)- 3 persoane

- art. 3 lit. z (persoanele care deţin titlul de luptător pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989 ) – 3 persoane
- art.13 lit.d Legea 248/2013- 1 persoană

La Secțiunea Adeverinţe sunt nominalizate 11 persoane printre care, la poziția 8, Gheorghe Chirciu, fost primar al comunei Oltina, județul Constanța, născut la 03.05.1957 în comuna Oltina, județul Constanţa, primar al comunei Oltina, județul Constanţa.
 
Adeverințele emise pe numele persoanelor menționate mai sus, după ce vor fi redactate și semnate, vor fi publicate pe site -ul C.N.S.A.S. și vor putea fi accesate la adresa www.cnsas.ro, secțiunea ADEVERINȚE.

Potrivit art. 10 alin (2) din O.U.G. 24/2008, aprobată prin Legea nr. 293/2008, cu modificările și completările ulterioare , adeverinţele prevăzute la art. 8 lit. b) şi art. 9 se publică de îndată pe pagina proprie de internet a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi pot fi contestate la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti de către orice persoană interesată, în termen de 30 de zile de la publicarea lor.

Până la data publicării pe pagina de internet, documentele care au stat la baza emiterii adeverințelor pot fi consultate, la cerere, la sediul C.N.S.A.S., după finalizarea procedurii de declasificare a acestora.

Sursa foto: CNSAS
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii