Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:12 13 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la 14 operatori economici din zona IT din România. Vezi ce companii au fost vizate

ro

13 Jun, 2024 14:18 583 Marime text
  • Una dintre cele 14  companii vizate de inspecțiile Consiliului Concurenței este și Dataware Consulting SRL, care, în urmă cu aproape un an, ar fi fost sancționată cu suma de 2.321.589,12 lei, pentru participarea cu oferte trucate la licitația organizată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru realizarea centrului de furnizare de servicii electronice. În decembrie 2023, aceeași companie a semnat un contract de livrare echipamente informatice și licențe software pentru Primăria Constanța.
  • În 2016, Dataware Consulting SRL a câștigat licitația publică pentru servicii de mentenanţa evolutivă a paginii web a Guvernului României www.gov.ro pentru 9 luni, pentru suma de 13999.99 RON, fără TVA.
Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediile a 14 companii active pe piața comercializării echipamentelor de tehnologia informației și comunicații din România.

Potrivit comunicatului emis de Consiliul Concurenței, inspecțiile s-au derulat în cadrul investigației privind posibile trucări ale unor licitații publice având ca obiect comercializarea echipamentelor de tehnologia informației şi comunicaţii furnizate de către Cisco Systems Romania SRL.

Acestea au fost printre cele mai ample inspecții pe care le-am derulat, atât din punctul de vedere al duratei, vorbim de 3 zile la sediile companiilor, cât și al resursei umane implicate, fiind necesar efortul unor echipe extinse de specialiști”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Autoritatea de concurență are indicii că licitațiile publice care vizează comercializarea echipamentelor furnizate de către CISCO ar fi împărțite între ofertanți având sprijinul furnizorului, direct sau prin intermediul distribuitorilor autorizați, astfel încât să câștige firmele favorizate. Posibila practică anticoncurenţială ar fi început cel puțin din anul 2019.

Companiile la care s-au desfășurat inspecții inopinate sunt: Cisco Systems Romania SRL, Arctic Stream SA, Datanet Systems SRL, Dataware Consulting SRL, Dendrio Solutions SRL, ETA2U SRL, Evotech-IT SRL, Logic Computer SRL, Metaminds SA, Trencadis Corp SRL, Alef Distribution RO SA, Ingram Micro Distribution SRL, Logicom Information Technology Distribution SRL și Prime Telecom SRL.

Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor.

Menționăm că o parte dintre indiciile care au stat la baza declanșării investigației au fost aduse în atenția autorității de concurență de către autorități contractante, dar și prin intermediul platformei avertizorilor de concurență. De asemenea, indicii au rezultat și din analiza derulată de Consiliul Concurenței asupra procedurilor de achiziție publică organizate pe piața vizată de investigație.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.
”, a transmis sursa citată.

Citește și:
UPDATE Trei societăți, sancționate de Consiliul Concurenței pentru participarea cu oferte trucate la licitația organizată de MAI

Dataware Consulting SRL a semnat un contract de livrare echipamente informatice și licențe software pentru Primăria Constanța (DOCUMENTE)

Iată cine se ocupă de mentenanţa paginii web a Guvernului României (document)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii