Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:02 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Caracterul abuziv al clauzei privind comisionul de risc“ Un alt succes pentru constănţenii cu credite

ro

13 Feb, 2016 00:00 2033 Marime text
Magistraţii Judecătoriei Constanţa au constatat caracterul abuziv al clauzei privind comisionul de risc. În acest dosar apar ca părţi reclamante Cristian Murgoci (domiciliul ales SCPA Mitric & Asociaţii) şi Mariana Murgoci (domiciliul ales SCPA Mitric & Asociaţii), iar ca parte pârâtă este Volksbank Romania SA.
 
„Dispune obligarea pârâtei la plata dobânzii legale pentru sumele achitate de reclamanţi cu titlu de comision de risc, de la data plăţii acestora, până la data de 18.09.2015. Dispune obligarea pârâtei la plata sumei de 6.312,59 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată, 5.500 de lei reprezentând onorariu de avocat şi 812,59 de lei reprezentând cheltuieli de deplasare“, se mai arată în minuta judecătorilor.
 
Recent, SC Banca Transilvania SA a făcut apel. Momentan, nu a fost stabilit niciun termen de judecată.
 
Nu este prima dată când magistraţii Judecătoriei Constanţa au constatat „caracterul abuziv“ al unor clauze contractuale privind comisionul de risc, instanţa obligând o altă unitate bancară să le achite clienţilor suma aproximativă de 10.000 de franci elveţieni. Acesta reprezenta comision de risc/administrare perceput în perioada noiembrie 2007 - octombrie 2012. Mai mult decât, instanţa a obligat banca să le achite clienţilor dobânda legală aferentă acestei sume, începând cu data introducerii cererii de chemare în judecată (martie 2014 şi până la data plăţii efective a debitului).
 
„Comisionul de risc nu s-a justificat legal, deoarece împrumutul este ipotecar, banca are drept garanţie imobilul ipotecat, riscul valutar este acoperit prin plata în moneda creditului, plata întârziată este acoperită de dobânda penalizatoare, distrugerea imobilului este un risc acoperit de asigurarea obligatorie, imobilul adus ca garanţie are o valoare evaluată mult peste suma împrumutată. Includerea comisionului de risc este o măsură abuzivă, de natură a crea un dezechilibru semnificativ între drepturile şi obligaţiile părţilor, împrumutatul trebuind să achite aceste comisioane fără a beneficia de posibilitatea restituirii la încetarea contractului, împrumutatul fiind acela care îşi asumă toate riscurile. Nu se probează din partea băncii nicio contra-prestaţie pentru plata acestor comisioane.
 
Disimularea unei părţi a dobânzii sub denumirea de comision este o dovadă de rea-credinţă a băncii, întrucât reprezintă o modalitate de inducere în eroare a clienţilor şi o modalitate de procurare a unui avantaj concurenţial contrar uzanţelor cinstite ale comercianţilor“, au precizat, în iunie 2015, reclamanţii.

Citeşte şi

„Caracter abuziv“ al unor clauze privind comisionul de risc
Încă un succes pentru constănţenii care au credite în franci elveţieni (document)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii