Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:07 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Blue Flag” Plajele care au primit eticheta de calitate. O plajă din Năvodari, în faza pilot a programului

ro

30 Jun, 2023 13:04 1102 Marime text
Foto: Facebook/Ministerul Antreprenoriatului și TurismuluiRomânia este prezentă și în acest an pe harta mondială „Blue Flag”!

România este prezentă și în acest an pe harta mondială „Blue Flag”! Eticheta de calitate  a fost acordată următoarelor 6 plaje: Vega Vintage, din stațiunea Mamaia, Marina Regia și Phoenicia, din Năvodari, Citadel și Azur, aflate în Eforie, precum și Phoenicia Blue View, care își așteaptă turiștii în Olimp.

O noutate, față de sezonul trecut, este că plaja Axxis Nova din Năvodari se află în faza pilot a programului, perioadă în care trebuie să se pregătească pentru îndeplinirea celor 33 de criterii imperative și generale ale programului. Acestea fac referire la educaţia ecologică, informarea privind mediul, calitatea apei de îmbăiere, managementul mediului și siguranţa şi serviciile oferite. Doar în această manieră va putea candida și obține eticheta „Blue Flag”, în 2024.


Despre Programul „Blue Flag”

Programul „Blue Flag” sau, așa cum mai este cunoscut în România, „Steagul Albastru”, a fost iniţiat în anul 1987, Anul European al Mediului, de către Fundaţia de Educaţie pentru Mediu (FEE), cu scopul de a premia plajele, porturile de agrement pentru calitatea lor, precum și de a impulsiona autorităţile publice locale şi sectorul privat în a lua măsuri pentru îmbunătăţirea zonei de coastă.

„Blue Flag” se numără printre cele mai recunoscute etichete ecologice voluntare din lume, acordate plajelor, porturilor turistice și navelor de agrement turistic. Instituția noastră, împreună cu Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie – CCDG, membru cu drepturi depline al FEE, a început demersurile pentru implementarea programului în luna iunie a anului 2004.

Printre avantajele programului se numără:
– deţinerea unui simbol ecologic (etichetă ecologică), vizibil şi recunoscut la nivel internaţional;
– posibilitatea utilizării acestui simbol pentru promovare la nivel local, naţional şi internaţional a plajei;
– atragerea turiștilor străini care caută cu predilectie aceste plaje, „Blue Flag” bucurându-se de o largă recunoaştere internaţională.

Pentru a primi distincţia, este necesară îndeplinirea a unui număr de 33 de criterii pentru plaje şi 38 de criterii pentru porturile de agrement.

Candidaturile transmise de către autoritățile responsabile (municipiu, hotel privat sau operatori privați) sunt verificate atât în teren, cât și de către un juriu național și unul internalional. Eticheta poate fi obținută pentru un singur sezon, păstrarea acesteia fiind condiționată de o nouă candidatură.


Citește și: Șase plaje românești au primit distincția Steagul Albastru în 2022. În ce stațiuni se află plajele
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii