Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:58 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bazilica bizantina in paragina

ro

01 Jul, 2004 00:00 1511 Marime text

Pictura originala e aproape distrusa de apa de ploaie care intra in monumentul "protejat" numai de o sandrama de metal

Un monument cu certa valoare de patrimoniu cultural, istoric, national si european din epoca bizantina se distruge pe zi ce trece, din lipsa banilor si, poate, nepasarea autoritatilor * Bazilica din curtea Liceului "Mihai Eminescu" se afla la trei metri sub pamant si pastreaza numai fragmente din ziduri, un culoar cu scari ce duc la cripta si peretii pictati cu figuri geometrice si florale * Ea este "protejata" de o constructie improprie de metal, care lasa sa patrunda in monument apa de ploaie * Cercetatorul stiintific principal I, Dan Rapa Buicliu, de la Muzeul de Istorie si Arheologie din Galati, si directorul liceului, Neculai Nitu, solicita sprijin din partea ministrului Razvan Teodorescu pentru salvarea bazilicii

Una dintre bazilicile romano-bizantine din vechiul Tomis se afla intr-o situatie critica. Bazilica aflata in curtea interioara a Liceului teoretic "Mihai Eminescu", sub pamant, e in pericol de a fi distrusa de infiltratiile de apa. Conducerea liceului face apel la Ministerul Culturii si Cultelor, precum si la Muzeul de Istorie si Arheologie Nationala Constanta pentru salvarea acestui monument cu certa valoare de patrimoniu cultural, istoric, national si european din epoca bizantina.Sapaturile arheologice din Constanta au scos la lumina mai multe bazilici crestine. In zona Muzeului Marinei au fost descoperite, in anii `60, "Bazilica mare", situata in partea de vest a cetatii, si "Bazilica mica", in nord-estul bazilicii mari, ce deserveau mai intai Episcopia si apoi Mitropolia Tomisului. Cea mai mare bazilica descoperita la Constanta se afla insa in apropierea esplanadei plajei "Modern", acolo unde, deasupra ruinelor, s-a inceput constructia fostului hotel al Partidului Comunist. In prezent, lantul hotelier international "Continental" a preluat lucrarea si a inceput sa construiasca acolo un hotel, angajandu-se ca va pune in lumina si cea mai mare bazilica descoperita pana acum in vechiul Tomis. Urmele unei alte bazilici bizantine se afla langa Oficiul Postal 13, tot in zona peninsulara, iar la Poarta 1, aproape de statia mijloacelor de transport in comun, se poate vedea o parte dintr-o bazilica scoasa la lumina. Alte doua bazilici au fost descoperite pe strada Revolutiei, respectiv pe strada Mircea cel Batran. Din bazilica descoperita in curtea Liceului "Mihai Eminescu" se pastreaza numai fragmente din zidurile de la rasarit si, in partea centrala, un culoar cu scari ce duc la cripta, aflata la aproape trei metri sub nivelul pardoselii. Acoperisul era boltit, peretii laterali fiind pictati cu figuri geometrice si florale in chenare mai mici sau mai mari. Cripta este impartita in doua; cea de-a doua parte are trei incaperi destinate unor morminte de martiri. S-a emis ipoteza ca aceasta bazilica reprezenta, la sfarsitul secolului al IV-lea, bazilica episcopala a orasului.

Bazilica protejata de o sandrama de metal

Dupa descoperire, monumentul a ramas inchis publicului larg, fiind protejata superficial, de o copertina de tabla, un soclu putin ridicat si o usa metalica incuiata cu un lacat. De 20 de ani, nimeni nu a mai intervenit pentru protejarea reala a monumentului, care a fost vizitat in acest rastimp numai de catre specialisti. Nu au fost bani si poate ca nici interes din partea autoritatilor. De aceea, monumentul a ajuns intr-o stare jalnica de degradare. Cercetatorul stiintific principal I, Dan Rapa Buicliu, de la Muzeul de Istorie si Arheologie din Galati, atrage atentia asupra starii critice in care se afla monumentul. "Oricine intra in bazilica poate constata cu usurinta ca nivelul de umiditate e mult peste valoarea normala, fapt ce agraveaza zilnic deteriorarea registrelor de ornamentica - pictura crestina parietala. Stratul de tencuiala cu registre de pictura fresco existenta pe bolta si pe partea superioara a peretilor laterali este degradat in intregime si procesul de deteriorare continua, in caz de neinterventie rapida, pana la o iremediabila pierdere". Toate aceste lucruri l-au determinat pe directorul liceului, Neculai Nitu, sa atraga atentia ministrului Razvan Teodorescu asupra pericolului distrugerii bazilicii, solicitandu-i sprijinul. Cei doi solicita "sa fie efectuata o noua salvare, dupa cea a consolidarii monumentului de acum circa 20 de ani, a tencuielii/stratului cu pictura, constand in asigurarea cu prioritate a protectiei contra apei pluviale prin: aerisire controlata, prezenta unei cantitati de silicagel, pana la o posibila si viitoare constructie a unei casete exterioare din termopan, care insa sa nu favorizeze efectul de sera". Directorul adjunct al Muzeului de Istorie din Constanta, Virgil Lungu, ne-a declarat ca stie situatia critica din bazilica aflata in curtea Liceului "Mihai Eminescu". "In conditiile in care vor fi alocate fonduri, consider ca problema se poate rezolva printr-o colaborare intre conducerea liceului si Ministerul Culturii si Cultelor", ne-a declarat profesorul Lungu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii