Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:04 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aniversare la Brigada 9 Mecanizată Mărășești. Despre ce este vorba. Ce unități militare compun fosta Divizie Activă Dobrogea. Cine este comandant (galerie foto)

ro

22 Feb, 2018 06:53 5157 Marime text
Astăzi se împlinesc 139 de ani de la înființarea, la Constanța, la 22 februarie 1879, prin Înaltul Decret cu nr. 373,  a primei mari structuri a forțelor terestre din această provincie numită „Divizia Activă Dobrogea”.

De-a lungul timpului această mare unitate a suferit mai multe transformări și dizlocări din care a rezultat și Divizia 9 Infanterie Mărășești.

 

În forma actuală Brigada 9 Mecanizată “Mărăşeşti”, una din cele mai noi unităţi ale Armatei României, înfiinţată la 1 octombrie 2009,  a preluat şi continuă tradiţiile glorioase ale unităţilor militare din Dobrogea, având ca element de referinţă Divizia 9 Infanterie, înfiinţată pe tărâm dobrogean, la 22 februarie 1879.

În semn de cinstire a eroismului ostaşilor căzuţi la datorie pe timpul luptelor din vara anului 1917, cu ocazia manifestărilor comemorative organizate în 1957, Divizia 9 Infanterie a primit denumirea onorifica „Mărăşeşti”.


În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, Divizia 9 Infanterie a participat la acţiunile militare desfăşurate în Crimeea, la luptele pentru eliberarea Transilvaniei, la Oarba de Mureş, Carei şi Satu Mare şi, ulterior, pe teritoriile Ungariei şi Cehoslovaciei.


Cine este comandantul Brigăzii 9 Mecanizată

La 1 februarie 2018, la sediul Brigăzii 9 Mecanizată “Mărăşeşti” a avut loc ceremonia de predare-primire a comenzii unităţii, prilej cu care colonelul Florin-Marian Barbu (foto) a preluat comanda şi Drapelul de luptă ale marii unităţi, de la generalul de brigadă Dorin Toma.

La eveniment au fost prezenţi comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general de brigadă Gheorghiţă VLAD, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, şefii instituţiilor constănţene din cadrul sistemului naţional de apărare, personal din Brigada 9 Mecanizată “Mărăşeşti”.
 
Ce batalioane compun actuala structură

Batalionul 168 Sprijin Logistic Pontus Euxinus 
Batalionul 341 Infanterie Topraisar 
Batalionul 345 Artilerie Tomis Medgidia 
Batalioanul  348 Apărare Antiaeriană Dobrogea 
Batalionul  911 Infanterie Capidava Medgidia 
Batalionul  912 Tancuri Scythia Minor Murfatlar. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii