Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:38 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Amenzi de jumatate de milion, pentru produse deficitare

ro

19 Jul, 2007 00:00 1347 Marime text
1184785891.jpg

Inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au efectuat 360 actiuni de control, in perioada 1 - 14 iulie 2007, in cadrul Comandamentului Litoral 2007, in urma carora s-au aplicat amenzi contraventionale de peste 504.000 lei.

Dintre cele 360 de societati comerciale verificate, s-au constatat abateri de la prevederile legale la 342 si s-au aplicat 129 avertismente si 213 amenzi in valoare de 504.600 lei. In Mamaia, Comandamentul Litoral 2007 a constatat deficiente la 92 operatori economici, dintre cei o suta controlati. In urma verificarilor, s-au aplicat amenzi de aproximativ 233.500 lei, iar valoarea produselor alimentare utilizate ca loturi de materii prime in prestarile de servicii si oprite temporar a fost de 3000,9 lei. Au fost oprite temporar de la comercializare ca urmare a deficientelor constatate produse nealimentare in valoare totala de 4536 lei. Principalele deficiente constatate vizeaza neafisarea la loc vizibil a denumirii operatorului economic care presteaza servicii de inchiriere de sezlonguri si umbrele, precum si a tarifelor practicate, neeliberarea bonului fiscal pentru serviciul prestat. In Costinesti au fost efectuate 126 actiuni de control, aplicandu-se 59 de avertismente si 68 amenzi contraventionale, in valoare de 118.100 lei. Controalele la 123 operatori economici din Neptun s-au soldat cu 46 avertismente si 77 amenzi contraventionale, de 118.100 lei. Valoarea produselor alimentare la care s-au constatat deficiente a fost de 11.848 lei, din care au fost interzise de la comercializare produse in valoare de 151 lei. Atentie la ce cumparati! Alterarea mancarii din cauza caldurii poate duce la efecte dintre cele mai neplacute. Pentru a preintampina eventualele neplaceri, ANPC recomanda ca, pe perioada caniculei, consumatorii aflati pe litoral sau cei care cumpara alimente din magazine sa fie foarte atenti la produsele pe care le achizitioneaza, in special la cele care prezinta un grad ridicat de perisabilitate din punct de vedere microbiologic. Inspectorii care se ocupa de protectia consumatorului mai spun ca o atentie deosebita trebuie acordata produselor lactate, la care schimbarea regimului termic determina inceperea procesului de fermentatie. De asemenea, consumatorii trebuie sa verifice respectarea normelor de comercializare a preparatelor din carne, carnea proaspata, peste proaspat, inghetata si chiar untul, deoarece aceste marfuri sunt perisabile intr-o perioada atat de calda si se pot altera, ceea ce duce la accelerarea proceselor de oxidare. De asemenea, ANPC recomanda consumatorilor ca, in supermarketuri, chiar daca exista sistemul de aer conditionat, sa amane cumpararea produselor alimentare spre sfarsitul cumparaturilor, pentru a micsora timpul de intrerupere a lantului frigorific de la scoaterea din vitrina frigorifica si pana la depozitarea in frigiderul propriu. In cazul produselor congelate, ANPC recomanda consumatorilor sa utilizeze ambalajele puse la dispozitie de magazin pentru astfel de produse, ambalaje care diminueaza transferul termic si pastreaza o perioada de timp produsul sub forma congelata.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii