Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:55 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Afaceristul Ferţu trage Garda şi Poliţia după el (document)

ro

17 Sep, 2010 01:29 7580 Marime text
cap_1.jpgÎn timp ce surse informate susţin că alături de Alexandru Ferţu urmează să cadă poliţişti şi comisari de la gardă, comisarul-şef Budur susţine că nu are nicio legătură cu ancheta DNA

Sabia lui Damocles, deasupra capului angajaţilor de la Garda Financiară şi de la Poliţia Transporturi. Mai mulţi lucrători ai Secţiei Regionale a Poliţiei Transporturi Constanţa, dar şi ai Gărzii Financiare Constanţa stau cu frica-n sân, fiind vizaţi de o anchetă de amploare desfăşurată de Structura Centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, anchetă în urma căreia a fost arestat întreprinzătorul Alexandru Ferţu, cunoscut pentru multitudinea afacerilor desfăşurate în Portul Constanţa. Potrivit unui comunicat remis ieri presei de reprezentanţii DNA, prejudiciul estimat a fi fost comis de Alexandru Ferţu se ridică la nu mai puţin de 4,6 milioane de euro. Surse judiciare susţin că Ferţu este suspectat că ar fi comis evaziune fiscală cu cereale, prin Portul Constanţa.

sediu_Politia_transporturi12.jpgÎn comunicatul DNA, se arată că „în perioada 1 ianuarie 2009 - 31 decembrie 2009, inculpatul Ferţu Alexandru, în calitatea sa de administrator al SC MIGA TRANS SRL, a evidenţiat în documentele contabile operaţiuni fictive sau cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, având ca urmare decontarea, în mod ilegal, a taxei pe valoarea adăugată, în valoare totală de 19.424.062 lei, echivalentul a aproximativ 4.600.000 euro". Procurorii anticorupţie au precizat că asupra tuturor bunurilor lui Ferţu, dar şi asupra conturilor bancare, a fost instituit sechestrul asigurător, pentru recuperarea prejudiciului cauzat bugetului de stat prin neplata TVA. Reţinut de DNA pe 15 septembrie, în cursul zilei de ieri, Ferţu a primit mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile, acesta fiind emis de magistraţii Judecătoriei Sectorului 1. Decizia Judecătoriei Sectorului 1 poate fi atacată în recurs, acesta urmând să se judece în termen de trei zile, la Tribunalul Bucureşti. Dincolo de ceea ce se arată în comunicatul DNA, surse informate vorbesc despre faptul că mai mulţi angajaţi ai Poliţiei Transporturi Constanţa şi ai Gărzii Financiare Constanţa ar fi vizaţi de ancheta DNA.

Comisar-şef Budur: „Nu îl cunosc pe Ferţu"

Dacă reprezentanţii Gărzii par să-şi asume cazul „Ferţu" ca pe un succes real, Cristian Radu, şeful Gărzii Financiare Constanţa declarând că şi comisarii din subordinea sa au contribuit pentru depistarea evaziunii, lucrurile nu par să fie la fel de roz în cazul Poliţiei Transporturi Constanţa. Contactat telefonic, comisarul-şef Cornel Tănase, şeful SRPT Constanţa, a precizat că nu a auzit nimic vreodată despre acest Ferţu şi cu atât mai puţin de poliţişti din subordinea sa care să aibă legături cu acesta. În ciuda dezminţirilor oficiale, un nume al unui lucrător de la SRPT Constanţa şi-a făcut loc în rândul persoanelor suspectate că l-ar fi sprijinit pe Alexandru Ferţu în presupusa activitate infracţională. Potrivit unor surse, poliţistul cu pricina ar fi comisarul-şef Remus Budur, lucrător al Biroului Economic din cadrul Poliţiei Transporturi Constanţa. Aflat în concediu de odihnă, comisarul-şef a negat vehement existenţa oricărei conexiuni între el şi Alexandru Ferţu. „Habar n-am cine este acest Ferţu, n-am auzit de el în viaţa mea. Nu am numărul lui de telefon, nu-l cunosc, nu ştiu cu ce se ocupă", a precizat Remus Budur. Întrebat dacă îl cunoaşte pe Gigel Budur, unul dintre asociaţii lui Ferţu, poliţistul a răspuns că nici pe acesta nu-l cunoaşte şi că este vorba despre o simplă coincidenţă de nume. „Nu îl cunosc pe Gigel Budur, nu mi-e rudă în niciun fel. Sunt văr cu Georgică Romulus Budur, însă pe acest Gigel Budur, despre care am auzit că este implicat şi în scandalul cu Rutiera (n.r. dosarul presupuşilor poliţişti corupţi din cadrul Serviciului Rutier Constanţa), nu îl cunosc. Este o simplă coincidenţă de nume". Legat de firma în care soţia sa, Lavinia, deţine 30%, comisarul-şef a explicat: „societatea nu are nicio legătură cu cerealele, iar soţia mea nu are legătură cu Ferţu. Nu îl cunoaşte, nu s-au văzut niciodată, nu fac afaceri împreună". Întrebat în final dacă a fost chemat la DNA pentru audieri în dosarul care îl priveşte pe Ferţu, Remus Budur a precizat că nu a existat niciodată o astfel de solicitare: „nu m-a chemat nimeni la DNA, pentru nimic. Eu am telefonul deschis în permanenţă, chiar şi în concediu. Dacă m-ar fi căutat, m-ar fi găsit cu siguranţă, dar nu mi s-a solicitat nimic de genul acesta", a conchis poliţistul.

Acţionar în 11 firme

În ceea ce priveşte firma lui Ferţu amintită în comunicatul DNA, Miga Trans SRL se află în insolvenţă şi este sub incidenţa Legii 85/2006. Potrivit datelor oficiale, societatea se ocupa cu transporturile rutiere de mărfuri, iar asociat unic şi administrator este Ferţu. Firma a fost înfiinţată în 2004, de Mihail Mihai şi de Stelian Dan Garofil, pentru ca în 2008 cei doi să se retragă şi să îi cesioneze acţiunile lui Alexandru Ferţu. Numele lui Ferţu apare şi în IGM Tourism Investments Bucureşti, fondată în 2006 de Marius Cristian Isac, care, trei ani mai târziu, îi cedează jumătate din firmă lui Ferţu. Contactat telefonic, Marius Isac a precizat că nu are nicio legătură cu ancheta DNA, el fiind partener într-o cu totul altă societate cu Ferţu. În total, 11 societăţi se învârt în jurul lui Ferţu, fiind vorba despre IGM Tourism Investments, Sargesta SRL, Total Doryon, Miga Trans, Tera-Toria, Lexi -Steel, Autoconstanţa, Agro Diesel, N&H Energy SRL, All-Energy SRL şi Wind Energy Production 2008. Printre persoanele care s-au perindat, de-a lungul timpului, prin firmele mai sus amintite, se numără şi Ciprian Foty Logofătu, partener de afaceri al lui Radu Merlă şi fost acţionar al Sargesta SRL, care apoi i-a cedat acţiunile Svetlanei Pogadeva şi lui Marius Vutcovici. În 2009, Vutcovici s-a retras şi el din firmă, cedând acţiunile lui Ferţu şi lui Ion-Tiberiu Partale, iar ulterior, prin societate s-au mai perindat Mihaiela Tobă şi Alexandru-Marian Nazâru. În ceea ce priveşte SC Tera-Toria SRL, a fost fondată de Victoria Cioroiu şi de Gheorghe Păvăloiu, iar Ferţu a intrat în firmă după retragerea lui Păvăloiu, însă s-a retras şi el, lăsându-i locul lui Răzvan Ghemuş. În 2010, Victoria Cioroiu renunţă la funcţia de administrator, Ghemuş se retrage din societate şi se întoarce Ferţu. Lexi Steel a fost fondată în 2005 de Florina Gerea, Alexandru Ferţu devenind asociat abia în 2009. Lucrurile devin interesante în ceea ce priveşte SC Autoconstanţa, fondată în 2006 de Ancuţa Cristian, care îşi cesionează acţiunile lui Adrian Moraru şi Ana-Maria Cîrstea, pentru ca, în 2009, Ferţu să devină asociat în firmă cu Gigel Budur, individul implicat în scandalul Rutiera, despre care procurorii au spus că ar fi cumpărat influenţa unora dintre agenţii Serviciului Poliţiei Rutiere Constanţa. În Agro Diesel, Alexandru Ferţu a intrat în 2009, în urma retragerii primului asociat, Luminiţa Pufleanu.

Reprofilat pe energie

Nu în ultimul rând, N&H Energy SRL a fost fondată în 2008 de Sorin Sabadus, Alexandru Marian Nazâru (care este şi administrator), Herbert Daniel Harbur, Oana Mădălina Grigorie, Alexandru Ferţu şi Reinhold Kurt Mroseh. Numele se regăsesc şi în acţionariatul fondatorilor All - Energy, însă lipseşte cel al Oanei Mădălina Grigorie. În ceea ce priveşte Wind Energy Production 2008, a fost fondată de Alexandru-Marian Nazâru (şi administrator), Alexandru Ferţu, Sorin Sabadus şi Oana Grigorie. Puţinii actuali sau foşti parteneri de afaceri ai lui Alexandru Ferţu ce au putut fi contactaţi au negat că ar avea vreo legătură cu ancheta DNA care îl vizează pe acesta. Pe de altă parte, surse avizate susţin că nu este exclus ca în zilele următoare să cadă capete grele din rândul comisarilor Gărzii Financiare Constanţa sau chiar de la Poliţia Transporturi Constanţa.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ioana 17 Sep, 2010 18:30 ce sa va spun despre j**ul de BUDUR DIN POL.TRANSPORTURI asta face de cand este in politie trafic de influenta si da bani cu camata pentru ca nu mai are ce face cu ei si nu le mai stie numarul ca duar are un salariu de "bugetar amarat" nu are cine sa-l opreasca ca ,prietenul lui a juns acolo unde au visat din totdeauna fiind nedespartiti de ani de zile si la "bune" si la "rele" (seful SRPT CORNEL TANASE) ca duar despre cine credeati ca este vorba !!! ar fi asa multe de spus dar la ce bun ca in tara asta asa se lucreaza de sus pana jos atata timp cat toti sun pusi pe furat si vandut tot ce mai este de vandut pentru a se imbogotii ei peste noapte asa ca vai de tara asta unde a ajuns cu asemenea personalitati in functii de conducere!!!!!!!!
  • xyz 17 Sep, 2010 16:52 Doar politia si garda...? Dar de vama nu a auzit nimeni...? Dar de ,,seful' Valsan nu a auzit nimeni...?