Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:38 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adio, afaceri cu petrol? Fraţii Livadariu, reuniţi în libertate

ro

28 Sep, 2011 01:49 4602 Marime text
livadariu_perchezitii_mascati_Mamaia_DNA.jpgCu un prejudiciu-record pus în cârcă de procurorii anticorupţie, suma ridicându-se din primele estimări la circa 16 milioane de euro, luaţi pe sus cu mascaţii în văzul tuturor şi cu procese de divorţ intentate de soţii, ambii fraţi, Ion şi Stelian Livadariu, se bucură în prezent de libertate. Cu toate acestea, Stelian Livadariu trebuie să treacă pe planul doi afacerile cu petrol, potrivit condiţiilor impuse de judecători pentru eliberare.

După eliberarea lui Ion Livadariu, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis să reunească familia în afara gratiilor şi au admis astfel şi recursul declarat de Stelian Livadariu împotriva prelungirii mandatului de arestare emis iniţial pe numele său până la sfârşitul lunii octombrie. Foarte interesant, alături de Stelian Livadariu au mai fost puşi în libertate şi cunoscuţii Peter Attila Racz şi Dumitru Costache, toţi acuzaţi de procurorii anticorupţie de mega-scamatorii în afacerile cu petrolul. De menţionat că decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă şi a contrazis total hotărârea Tribunalului Bucureşti, care prelungise mandatele de arestare emise pe numele celor trei, astfel cum solicitaseră procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Magistraţii Completului 4R din cadrul Secţiei a II-a penală a Curţii de Apel Bucureşti au decis să admită recursurile declarate de cei trei suspecţi. În aceste condiţii, instanţa de recurs a casat în parte încheierea atacată şi, în urma rejudecării, au hotărât: „respinge propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie de prelungire a măsurii arestării preventive a inculpaţilor Racz Peter Attila, Livadariu Stelian şi Costache Dumitru".

Preţul libertăţii

Iar pentru a nu-i lăsa liberi şi fără interdicţii, judecătorii au hotărât să nu le dea voie să părăsească ţara fără încuviinţarea instanţei. „Dispune luarea faţă de fiecare dintre inculpaţi a măsurii obligării de a nu părăsi România fără încuviinţarea organului care a dispus această măsură, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 23.09.2011 şi până la data de 22.10.2011, inclusiv". Printre condiţiile pe care Livadariu, Racz şi Costache trebuie să le respecte pentru a rămâne în libertate se numără faptul că trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală şi instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi, să se prezinte la organul de poliţie conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemaţi, să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei. De asemenea, suspecţii trebuie să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme, să nu se apropie de celelalte persoane împreună cu care au săvârşit faptele, de martori şi experţi şi să nu comunice cu aceştia, nici direct, nici indirect. Nu în ultimul rând, aceştia nu au voie să îşi desfăşoare activitatea în exercitarea căreia sunt acuzaţi că au săvârşit faptele. Cu alte cuvinte, afaceriştii trebuie să se retragă temporar din business-urile cu petrol în care activau. Dacă suspecţii nu vor respecta prevederile instanţei, riscă să se întoarcă după gratii.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii