Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:37 19 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

14 ani de când armata nu mai este obligatorie în România!

ro

23 Oct, 2020 00:00 5511 Marime text
  • Pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum și pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condițiile legii.

Azi, 23 octombrie 2020, se împlinesc 14 ani când armata nu mai este obligatorie în România!

Decizia a fost luată prin intermediul Legii nr. 395/2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu și trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat


Articolul 1. al Legii nr. 395/2005 prevede că „cetățenii români, bărbați și femei, care îndeplinesc condițiile prevăzute de legislația în vigoare, pot efectua, pe bază de voluntariat, orice formă a serviciului militar, fără discriminare“.


Potrivit articolului 2 „începând cu data de 1 ianuarie 2007, executarea serviciului obligatoriu, în calitate de militar în termen și militar cu termen redus, se suspendă. Ultima încorporare a recruților pentru militarii în termen va fi în luna octombrie 2006, iar pentru militarii cu termen redus, în luna iunie 2006“.


Articolul 3 arată că pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum și pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condițiile legii.


„Art. 4. După data prevăzută la art. 2 alin. (1), cetățenii români, bărbați, la împlinirea vârstei de 18 ani, se vor prezenta la centrele militare numai pentru luarea în evidență militară, selecționare, stabilirea aptitudinilor și a opțiunilor privind modul de îndeplinire a îndatoririlor militare, în situațiile prevăzute la art. 3. Art. 5. - Organizarea și funcționarea recrutării și selecției cetățenilor pentru efectuarea serviciului militar pe bază de voluntariat vor fi reglementate prin hotărâre a Guvernului, până la data de 31 decembrie 2006. Art. 6. În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul va prezenta Parlamentului proiectul de lege privind pregătirea populației pentru apărare și cel al legii privind statutul soldaților și gradaților voluntari, în noile condiții“, potrivit Legii nr. 395/2005.


Citește și

„Întotdeauna, în această instituție a avut loc pregătirea de elită a societății“
97 de ani de la punerea pietrei de temelie a Colegiului Mircea cel Bătrân, din Constanța


„Înalte calități morale și profesionale“
80 de ani de la înființarea Subsecretariatului de Stat al Marinei 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii