Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:59 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

120 de ani de la cel mai puternic cutremur din Dobrogea. Un tsunami a distrus Mangalia și sate întregi. Au fost replici mulți ani

ro

31 Mar, 2021 05:21 18236 Marime text
  • Astăzi se împlinesc 120 de ani de la marele cutremur din 31 martie 1901.
 

La ora 09.12, Dobrogea a fost lovită de cel mai mare cutremur cunoscut în întreaga sa istorie.

Epicentrul seismului, apreciat la 7.2 grade pe scara Richter, a fost localizat în Marea Neagră, la 15 kilometri kilometri adâncime.

Potrivit specialiștilor în seismologie epicentrul seismului a fost la est de Capul Caliacra, în nord-estul Bulgariei, în apropiere de granița cu România, pe falia Șabla.

Cutremurul s-a simțit în Bulgaria și în Dobrogea, Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei.

Falia Shabla, sau Șabla, produce cutremure cam odată la 450 - 500 de ani, ele putând atinge magnitudini de 7 - 7,5 grade pe scara Richter.

Ele se produc la adâncimi de aproximativ 15–30 km. Cutremure produse în această zonă și cu efecte asemănătoare au avut loc în anii 543, 800 și 1444.

Conform specialiștilor cutremurul, foarte puternic, a fost urmat de multe replici și alte seisme independente, cu magnitudini cuprinse între 5,5 și 6 grade pe scara Richter.

Acestea au ținut până în anul 1905.

Cutremurul a avut consecințe devastatoare în zona de coastă din sudul Mangaliei, multe sate fiind distruse (intensitatea maximă a IX-X pe scara Mercalli).
 

Mișcarea telurică a generat un tsunami de 4 - 5 metri înălțime, provocând dislocări ale malurilor și a alte fenomene geomorfologice locale. În București, intensitatea seismică a fost V-VI grade pe scara Mercalli, provocând panică în rândul populației.



Provincia bulgărească Dobrici a fost, de asemenea, grav afectată de tsunami.

În mai multe localități (printre care și Balcic) casele au fost luate de șuvoaiele de ape.


Specialiștii apreciază cu un cutremur cu efecte devastatoare precum cel din 31 martie 1901 au loc la un interval de trei-cinci secole.
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii