Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:18 18 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Subvenţia la căldură - încă o păcăleală

ro

23 Mar, 2013 00:00 1711 Marime text
Până la noul CET, promis de Mazăre de când lumea, care să ofere, la această dată imposibilul - mai precis, energie termică la un preţ, spuneţi-i uman, decent, normal - noi, ca nişte consumatori serioşi, cuminţi şi disciplinaţi, ne asigurăm singuri subvenţiile pe care autoritatea locală declară că ni le acordă lunar la căldură.

Cum este posibil acest lucru? Dacă stăm să ne gândim unde se duc cu precădere banii cetăţeanului de rând vom afla şi cum este posibil. În fiecare lună, achităm facturi pe bandă rulantă şi plătim tot felul de taxe. Pe factura la electricitate, care ne scurtcircuitează periculos bugetul la fiecare două luni, există, spre exemplu, taxa de cogenerare. Teoretic această taxă ar trebui să susţină lucrările de „înaltă eficienţă” ale companiilor care realizează în acelaşi timp energie electrică şi termică.

Practic taxa este folosită în alte scopuri, care nu prea au legătură cu înalta eficienţă. Specialişti din domeniu ne atrag atenţia că prin taxa de cogenerare se acordă de fapt subvenţii companiilor de stat, şi nu doar bani pentru investiţii. Aşa se face că tot noi suntem cei care plătim prin factura la electricitate, subvenţia pe care primăriile o acordă la încălzire. Este, de fapt, o altă modalitate prin care autorităţile locale îşi construiesc capital electoral din banii noştri.

Interesant este că sunt şi persoane care contribuie cu bani fără a avea vreun beneficiu. Este vorba de cei din mediul rural care nu sunt în sistemul de încălzire centralizat şi care plătesc taxa de cogenerare fără a li se întoarce banii în vreun fel înapoi.

Schema pusă la cale de autorităţi care, pe de-o parte, promovează autosubvenţionarea, iar pe de altă parte, îi transformă pe români în simpli contribuitori, nu face decât să îngroape sistemul energetic. Cum poate fi eficient un astfel de sistem, atâta timp cât bonusurile primite de companiile energetice pentru investiţii sunt folosite pentru reducerea preţului la energia termică, atenţie! - un preţ care, cu tot cu subvenţii, a ajuns să fie exagerat de mare.

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • elena 23 Mar, 2013 09:20 HAIDETI CONSTANTENI SA NE DEBRANSAM TOTI,SA VEDEM DIN CE BUZUNARE SE MAI FURA.DESTITUIREA CELOR CARE AU ADUS TERMOFICAREA LA ACEST STADIU.