Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:56 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ruşinea în epoleţii alcoolizaţi

ro

18 Jul, 2011 00:00 1977 Marime text
Cecilia-Zarea.jpg„De ce să alegi ARMATA când în faţa ta se deschid atâtea drumuri, atâtea posibilităţi?", se întreabă reprezentanţii Armatei Române pe site-urile de recrutare a tinerilor. „Pentru că a intra în Armata Română", răspund tot ei, „nu înseamnă doar a-ţi defini personalitatea, a te maturiza, a-ţi întări trupul şi spiritul, nu doar a-ţi face datoria faţă de patrie, ci înseamnă o multitudine de oportunităţi şi posibilităţi pe care ţi le oferă profesia militară". Totuşi, nu acelaşi răspuns se pare că l-a dat reprezentaţia demnă de toată jena a ditamai comandantului militar, aşa-zisul colonel Nicolaie Buzatu, comandantul UM Capu Midia.

Mai bine zis, „jenă" este tocmai atributul care i-a lipsit cu desăvârşire colonelului, când, băut fiind, a făcut praf trei autoturisme în staţiunea Mamaia. Ce-i drept, una dintre maşini era a lui, dar chiar şi aşa. Chiar şi aşa, o femeie a fost rănită în urma accidentului. Chiar şi aşa, îmbrăcat în uniforma patriei, colonelul nu a avut nicio problemă în a se urca la volanul maşinii după ce a băut. Ce-i mai rău, surse apropiate cazului spun că respectabilul comandant militar venea de la unitate. Caz în care nici nu vreau să mă gândesc la ce se întâmplă cu adevărat în unităţile militare din România. Sau, mai corect spus, la ce lasă colonelul-minune să se înţeleagă că s-ar întâmpla. Unde însuşi colonelul - care, în opinia mea, ar trebui să fie un exemplu pentru subalterni şi nu numai - bea până nu mai poate, iar apoi se urcă la volanul maşinii şi face praf trei autoturisme, rănind oameni în acţiunile sale necugetate, ce pretenţii să mai avem de la soldaţii obişnuiţi?! Când şeful lor, care ar trebui să le indice calea, drumul de urmat, se comportă ca un sălbatic, ce învăţăminte ar trebui să tragă simplii soldaţi care învaţă de la bun început al recrutării că „unde-i ordin, cu plăcere"? Cam ce ar trebui să înţeleagă aceştia când îl văd pe ditamai şeful, ditamai colonelul, că face circ în epoleţi cu ofiţerii poliţiei rutiere, că îşi bate joc de autoritatea statului, uitând în mod nepermis de iresponsabil că, la rândul său, ar trebui să reprezinte aceeaşi autoritate, aceeaşi demnitate? Ce pretenţii să avem în condiţiile astea la mândrie naţională sau simţăminte patriotice? Din nefericire, cred că sumbrul spectacol oferit de comandantul unităţii militare de la Capu Midia reprezintă sau ar trebui să reprezinte un duş rece pentru noi, toţi. Ruşinea în epoleţii alcoolizaţi este cea care, cel puţin la acest moment, pare să definească armata română. Şi totuşi, sunt convinsă că, printre astfel de exemple negative mai există şi oameni de calitate, soldaţi devotaţi misiunii lor şi nu circari în devenire. Colac peste pupăză, colonelul cu pricina mai era şi doctorand. Halal!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • aciduzzu 18 Jul, 2011 22:20 Sunt un militar al Armatei României şi mărturisesc că până acum nu mi-a trecut prin cap să mă urc la volan fie şi după un pahar de bere. Niciodată. Dar nu pentru că sunt ofiţer, ci pentru că ţin la viaţa mea. Şi nu vreau să risc prosteşte. De ce un ofiţer beat la volan ar fi mai de condamnat decât un medic beat??? Sau decât un profesor? Sau pompier, poliţist, jurnalist, preot, judecător, avocat, procuror sau mai ştiu eu ce alte meserii onorabile? De ce trebuie să generalizăm la nivelul unei întregi bresle greşeala unui individ? Spuneam în comentariul pe care nu aţi dorit să-l publicaţi că nu am văzut pe nicăieri tagma jurnaliştilor condamnată in corpore drept o tagmă de criminali după ce un reprezentant de seamă al lor, Sorin Roşca Stănescu aproape a omorât doi tineri cu jeep-anul lui, iar trage cu osârdie sforile să scape, învinuindu-i pe ei (şi nu am nicio îndoială că, va şi reuşi)? De ce în cazul militarilor e scuzabil să generalizăm, iar în cazul jurnaliştilor nu? Cred că ne repezim mult prea uşor să ridicăm piatra. La urma-urmei, Buzatu era în timpul liber, la volanul maşinii personale. Dacă a greşit (şi cred că a greşit) va răspunde în faţa legii. Dar ca om. Nu e niciun spor de sancţiuni pentru că e colonel. După cum n-ar conta nici că e doctor, judecător etc. N-o iau de la capăt. A propos de judecători, vă aduceţi aminte de distinsa doamnă care a scăpat cu graţie de rigorile legii, nu? Sunt convins că Buzatu va plăti cinstit dacă va fi găsit vinovat. Nu ca SRS-ul, nu ca judecătoarea cea roşie în obraji. O seară bună!
  • mosul 18 Jul, 2011 11:09 ce mai vreti de la armata romana? se fura armanent de sub nasul loc, dispar arme, s-au vandut unitati militare! cum sa nu le dam pensie mare si salariu corespunzator. cum ar mai avea bani de bautura altfel? sa traiasca armata