Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:45 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mos Nicolae, agent electoral

ro

07 Dec, 2009 02:33 1782 Marime text
cecilia_zarea_2.jpgZilele trecute, am citit comentariul unui cititor ce reproşa editorialistului care şi-a „permis" să scrie despre Moş Nicolae în prag de alegeri, că „ţara piere şi baba se piaptănă".

Ok, nu neg faptul că poate avea şi cititorul dreptatea lui, că ţara fierbe (sau, mai bine zis, a fiert) în lumina alegerilor prezidenţiale. Aşa şi este. Totuşi, ar fi de precizat faptul că, potrivit legii electorale în vigoare, nu se mai poate face campanie electorală cu 24 de ore înainte de scrutinul propriu-zis. Dincolo, însă, de aceste aspecte, nu mă pot abţine să comentez, că, în ceea ce mă priveşte, nu mi se pare normal ca o sărbătoare atât de importantă cum este Sfântul Nicolae să fie pusă în umbră de meschinele lupte ale intereselor politice. Nu că aş fi anarhistă şi nici nimic de genul acesta. Cred în alegeri, cred în vot şi în multe alte asemenea lucruri şi elemente ale unei democraţii normale. Nu asta este problema. Problema, din punctul meu de vedere, este că ar fi fost normal să fie aleasă o altă dată pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale. Încă de copil, în fiecare an, ziua de 6 Decembrie şi, în special, seara precedentă, a fost mereu asociată cu sărbătoarea Sfântului Nicolae, cu Moş Nicolae care aduce cadouri copiilor cuminţi şi, respectiv, nuieluşe celor obraznici. Cu toate acestea, din cauza febrei electorale de anul acesta, din cauza încrâncenatei lupte politice, din cauza simpatiilor sau antipatiilor electorale, sărbătoarea aşteptată cu drag de orice copil a fost confiscată de lumea politică, de dezbateri „fără număr" despre filmuleţe cu diverşii candidaţi pentru cea mai înaltă funcţie în stat sau despre întâlnirile de taină ale acestora în prag de prezidenţiale. Sinceră să fiu, m-am săturat. Nu am să mă apuc acum să scriu despre Moş Nicolae, ghetuţe, cadouri, şi aşa mai departe. Deşi mi-ar fi plăcut. Nu mai pot cu atâtea ştiri electorale, cu atâtea lupte intestine şi, mai ales, cu atâta ipocrizie şi atâtea jurăminte strâmbe. Cu toate acestea, sunt conştientă de faptul că asta este democraţia în România contemporană. Sunt conştientă şi o accept ca atare. Totuşi, mi-ar fi plăcut ca Moş Nicolae să rămână Moş Nicolae, iar Moş Crăciun să nu fi fost şi el confiscat în scopuri electorale, fiind folosit drept paravan pentru prezentarea rezultatelor parţiale ale exit-poll-urilor, aşa cum s-a întâmplat pe site-ul unei televiziuni de ştiri naţionale. Până acum, m-am tot lamentat în legătură cu transformarea sărbătorilor de iarnă într-un spectacol de mega-shopping, în epoca în care primează consumerismul. Acum mă lamentez în legătură cu transformarea lui Moş Crăciun şi Moş Nicolae în agenţi electorali.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • redivivus 07 Dec, 2009 10:20 Stimata ziarista,cred ca ar trebui sa cititi scrierea cuiva cu mai multa atentie.N-am afirmat ceea ce afirmati dv.Am afirmat doar ca as putea afirma dar n-am facut-o (ma refer la baba care se piaptana)Observati efectul repetarii?Imi place un anumit gen de umor,sa-i zicem "arghezian".Am toata simpatia pentru tot colectivul de tineri ziaristi. Doar tineretea dv,si repet,frumusetea dv ma determina sa fie bland.