Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:51 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial La FC Farul e nevoie de un moment zero

ro

06 May, 2015 00:00 3411 Marime text
Retrogradată din Liga I în 2009, FC Farul s-a tot dus pe tobogan de atunci. Clubul constănţean a intrat într-un serios con de umbră şi a căzut ireversibil pe panta contra-performanţei. În ultimii ani, a scăpat ca prin minune de retrogradarea în Liga a III-a, lucru de neconceput pentru o echipă care are atâta istorie în spate şi care, în anii de glorie, umplea până la refuz stadionul, se lua la trântă cu marile echipe ale României şi juca în cupele europene. Când se va încheia acest supliciu?
 
Imaginea Farului suferă enorm. Atât sportiv, pe gazon, cât şi în tribune, dovadă numărul din ce în ce mai mic de spectatori. Un fost antrenor al „marinarilor“ spunea că sunt atât de puţini oameni pe stadionul „Farul“, încât jucătorii pot urca în tribune la încălzire şi într-o clipită pot da noroc cu fiecare în parte. Fanii fideli nu au părăsit echipa, însă evoluţiile şi rezultatele modeste din ultima vreme au îndepărtat marea masă a publicului, ajungându-se în prezent la asistenţe ridicol de mici la partidele de acasă.

În 2013, a fost nevoie de o victorie cu Săgeata Năvodari, în ultima etapă, pentru rămânerea în Liga a II-a. În 2014, a fost şi mai rău. După o serie incredibilă de 17 meciuri fără victorie, Farul a retrogradat din punct de vedere sportiv (cu patru etape înaintea încheierii campionatului) şi numai schimbarea sistemului competiţional a menţinut echipa în eşalonul secund. În această stagiune, „marinarii“ au ajuns la baraj, însă au avut noroc din nou. FC Olt s-a retras din campionat, astfel că nu a mai retrogradat nimeni. Cele şapte înfrângeri consecutive vorbesc însă grăitor despre un nou sezon ratat.

Paradoxal, criza din fotbalul românesc a adus Farul pe marginea prăpastiei, dar tot ea a fost cea care nu l-a împins în hău, ori de câte ori a fost cât pe ce să cadă, ci i-a dat mâna. Subfinanţarea (după ce nimeni nu i-a sărit în ajutor clubului) a fost cauza tuturor problemelor de la Farul, însă molima care macină fotbalul autohton şi căreia îi cad victime tot mai multe echipe i-a şi salvat pe constănţeni până acum. Nu am închis ochii, că nu ne-au lăsat alţii.

Însă nu aceasta e ceea ce îşi doresc suporterii. Nu de salvări pe ultima sută de metri, cu mari sforţări, e nevoie la Farul. Nu de eterne nemulţumiri financiare. Sau de transformări inevitabile ale obiectivelor anuale, de la promovare ori prezenţa în play-off, la evitarea retrogradării. Ori de o perpetuă schimbare, aproape ca o mişcare browniană, a lotului de jucători, la intervale scurte de timp, ca o colecţie iarnă - vară. Sau de umilinţe în faţa unor echipe care nu spun nimic în fotbalul românesc. Toate acestea ar trebui să înceteze. La Farul e nevoie de un moment zero, de o schimbare a mentalităţilor. De o schimbare de substanţă. Gata! Punct şi de la capăt. FC Farul se află la o răspântie, iar toate angajamentele şi promisiunile trebuie respectate. De toţi. Momentul actual trebuie gândit şi gestionat foarte bine, pentru că toată lumea aşteaptă o rezolvare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • paul 06 May, 2015 09:46 'Campio n-am fost,dar poate ca o sa fim.. si chiar daca nu,noi tot o sa ne mandrim' hai Farul!