Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:36 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ghinion cu regionalizarea

ro

03 Aug, 2013 00:00 2429 Marime text
După tot tam-tamul făcut de Liviu Dragnea în toată ţara pe tema regionalizării, viceprim-ministrul a participat la dezbateri inclusiv la Constanţa, nu se mai aude nimic concret de regionalizare. Ponta şi Antonescu vorbesc de amânarea revizuirii Constituţiei, ceea ce este egal cu tergiversarea proiectului lui Dragnea. Iohannis, prim-vicepreşedintele PNL, dă şi un termen acestei regionalizări - anul... 2022.
„Nu avem motive să ne grăbim”, susţine Klaus Iohannis, care declară că „actuala împărţire administrativă nu este un impediment în atragerea fondurilor europene”. Aceasta deşi Dragnea a susţinut în mod insistent că urgenţa în privinţa regionalizării este reprezentată de atragerea fondurilor europene. „Avem timp până în 2022, să tot lucrăm la regiuni şi să le formăm, să le reformulăm, în ce priveşte fondurile europene”, a explicat prim-vicepreşedintele PNL.
Chiar dacă controversata împărţire a teritoriului pe regiuni, care a devenit motiv de dispută între baronii locali, ia o pauză, nu acelaşi lucru putem spune despre regionalizarea instituţiilor. Să nu uităm că Guvernul Ponta a hotărât recent că sediul Direcţiei Regionale de Finanţe Publice pentru regiunea sud-est va fi la Galaţi, în detrimentul Constanţei. Criteriile în baza cărora Executivul a stabilit ca Direcţia Regională de Finanţe Publice să meargă la Galaţi este „ponderea economică semnificativă, nivelul realizat al veniturilor bugetare şi numărul ridicat de contribuabili”. Criterii discutabile. Are Galaţiul mai mulţi contribuabili şi venituri bugetare mai mari decât Constanţa? Dacă lucrurile ar sta întocmai, lovitura este una mare, în special pentru preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa şi prim-vicepreşedintele PSD Constanţa, Nicuşor Constantinescu, care cu fiecare ocazie susţine că judeţul nostru este al doilea contribuitor la bugetul de stat. Acesta o fi şi motivul pentru care Nicuşor Constantinescu refuză să creadă că Regionala Finanţelor Publice Sud Est va avea sediul la Galaţi. Deşi există o Hotărâre de Guvern în acest sens, şeful CJC nu avea zilele trecute cunoştinţă de ea, afirmând cu tărie pe această temă că: „Nu a fost nimic stabilit la Galaţi, acestea sunt numai zvonuri lansate în presă de unii şi de alţii”. Este de aşteptat ca Nicuşor Constantinescu să-şi retragă această afirmaţie, întrucât nu este niciun zvon lansat de presă, ci este vorba de o Hotărâre de Guvern. Potrivit aceleaşi hotărâri, la Constanţa va funcţiona Direcţia Regională Antifraudă. În baza căror criterii? Guvernul a stabilit ca aceste direcţii să funcţioneze în zone care prezintă riscuri ridicate de evaziune fiscală sau în zone limitrofe frontierelor, precum Suceava, Constanţa, Alexandria, Târgu-Jiu, Deva, Oradea, Sibiu şi Bucureşti...
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii