Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:04 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Generaţia care merită aplauze

ro

15 Jun, 2015 00:00 2271 Marime text
Zilele acestea, elevii trec printr-o mare încercare: susţinerea examenului de Bacalaureat. În timp ce unii se revoltă pe Facebook, locul în care se dau like-uri pentru marile drame ale societăţii contemporane, crezându-se eroi ai luptei cu sistemul dacă reuşesc să copieze, alţii culeg roadele unor lungi ani de studiu.
 
Cei mai mulţi elevi pe care îi întâlnesc par cumva pierduţi, victime ale sistemului, nepăsători cu privire la propriul viitor. Şi-au ales următoarele modele: vedetele, politicienii bogaţi, fotbaliştii şi şmecherii de pe Facebook. Dar oare au cum să-şi facă loc absolvenţii, printre ei? Cei care deja apar la televizor nici nu se gândesc să nu mai apară. Vor pe sticlă şi or să-şi apere minutele în ecranul pătrat cu orice preţ. Să facă ei loc unui absolvent de liceu? În niciun caz.
 
Trecem la politicianul bogat. Ei, aici e concurenţă la scară înaltă. Şi unde mai pui că ţara e săracă! Ei sunt mulţi, toţi vor bani, dar şi imagine bună în faţa electoratului. Contracte, culise, off the record, trucuri... E loc pentru cei experimentaţi.
 
Fotbalistul. Şi aici statistica e împotriva viitorului absolvent. Pentru fiecare fotbalist transferat pe bani mulţi la o echipă mare, sunt mii rămaşi pe bancă, în spate, cu visul în buzunar.
 
Şmecherul de pe Facebook. Lui îi sunt citite check-in-urile, admirate like-urile, invidiate pozele din cele mai fiţoase cluburi. El face baie în şampanie şi are cea mai mişto maşină, pe care tânărul absolvent o visează zi şi noapte. Dar nici aici nu e roz situaţia. Şmecherul de pe Facebook are bani de la părinţi, doar cei care au bani din propria muncă nu au timp să petreacă fiecare seară în club, nu-i aşa? Însă am veşti bune: adopţia ar putea fi o soluţie de luat în seamă.
 
Trecând peste sarcasm, adevăratele modele în viaţă sunt cei care, cu greu şi cu sacrificii personale, au învăţat şi au intrat la o facultate. Nu la una aleasă la întâmplare dintr-o listă sau la îndemnul părinţilor, ci la una care îi duce cu un pas mai aproape de ceea ce vor să devină în viaţă. Adevăratele modele ştiu că expresia „ăştia n-au învăţat nimic şi uite ce bine o duc!“ e doar o cacealma.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii