Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:41 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Găleţile electorale, înlocuite cu mandate Cel mai bun candidat - DNA-ul!

ro

30 Oct, 2014 00:00 1749 Marime text
Duminică, România îşi alege preşedintele. Cu toate acestea, puţini dintre candidaţi şi-au urat, aşa cum îşi urează americanii, „fie ca cel mai bun să învingă“. În plus, încă mai puţini dintre prezidenţiabilii de pe afişele electorale ştiau că mai există un candidat - unul-surpriză! Un candidat activ, perseverent, alert şi, culmea, chiar consecvent cu eventuala sa platformă electorală.

Fireşte, un candidat care, la fel ca toţi ceilalţi, poate s-a dat un pic mai mult peste cap decât de obicei, tocmai pentru a atrage atenţia publicului. Iar cel a cărui activitate intensă, mai ales din ultimele zile de campanie, l-ar putea face să câştige alegerile ar fi ... DNA-ul! Fireşte, dacă ar candida efectiv. Chiar şi aşa însă, se pare că, anul acesta, românii au avut, în premieră, nu atât o campanie a pomenilor electorale, cât a mandatelor de arestare. Aşadar, în loc de obişnuitele găleţi, pixuri şi pachete electorale, oamenii au primit... mandate! De reţinere şi de arestare. Iar ceilalţi au primit pura satisfacţie de a-şi vedea adversarii încătuşaţi. Iar românul de rând, de care potentaţii zilei îşi aduc aminte numai în campanie, a primit, şi el, ştearsa recompensă de a-i vedea pe politicieni prinşi, alinându-şi astfel suferinţele şi împăcându-se în stilul vechii, dar mereu actualei mentalităţi „să moară şi capra vecinului“. Odată puse lucrurile cap la cap, vedem cu uşurinţă cum DNA-ul a reuşit, în premieră naţională, să mulţumească (sau, mai bine, să nemulţumească) pe toată lumea. Aşa că, iată, probabil chiar ar merita să câştige alegerile, fiind cel mai activ candidat. Şi, aşa cum am zis mai sus, chiar consecvent cu platforma sa electorală. „Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) este o structură de parchet specializată în combaterea corupţiei mari şi medii. Este creată ca un instrument necesar în descoperirea, investigarea şi aducerea în faţa instanţei a cazurilor de corupţie medie şi mare. Prin activitatea sa, contribuie la reducerea corupţiei, în sprijinul unei societăţi democratice apropiate de valorile europene“. Nu sună ca un veritabil marketing electoral?

Activitate intensă

Trebuie menţionat că descrierea este luată de pe site-ul instituţiei, acolo unde putem vedea, de asemenea, rezumată, pe zile, activitatea din campanie a DNA: pe 29 octombrie, până la închiderea ediţiei - „Reţinere 7 persoane corupţie activităţi transport feroviar“ şi „Percheziţii Bucureşti, Ialomiţa şi Călăraşi“, pe 28 octombrie 2014 -„Reţinere fost vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor“, „Percheziţii Bucureşti, Cluj ș.a. “, „Reţinere fost ministru şi alte două persoane în dosarul licenţe IT“ şi „Reţinere om de afaceri dosar contract licenţe IT“, pe 25 octombrie „Control judiciar reprezentant firmă aparatură medicală“, pe 24 octombrie „Control judiciar procuror P.T. Caraş“, pe 23 octombrie „Reţinere cumpărare de influenţă - dosar retrocedări“, „Trimitere avocat Baroul Vâlcea - trafic de influenţă“, „Reţinere fiu deputat în dosarul retrocedărilor“ şi „UP fost şef S.P.P. “. Mai departe, pe 22 octombrie. „Trimitere vameş şi poliţist frontieră“, „Trimitere fraudă fonduri europene Braşov - 3 milioane euro“, „Percheziţii dosar retrocedări“ şi „Reţinere procuror DIICOT Tulcea“. Şi lista continuă aşa, până pe 1 octombrie. Informaţiile pot fi verificate pe site-ul oficial al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Aşadar, privind această activitate intensă, luând în calcul şi înlocuirea pomenilor electorale cu mandate de arestare, spre satisfacţia unora şi a altora, nu-i aşa că cel mai bun candidat a fost DNA-ul? Şi, ca ultim amănunt, „campania“ DNA este cu atât mai profitabilă cu cât Direcţia nu a fost nevoită să cumpere publicitate electorală, să facă cerere pentru timpi de antenă sau spaţiu alocat şi nici nu a fost supusă cenzurii la posturile TV nefavorabile - ştirile cu mandatele de arestare erau peste tot!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii