Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:12 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Zeci de probleme cu cardul de sănătate. Investiţie de milioane de lei, aruncată pe geam?

ro

04 Nov, 2016 00:00 2886 Marime text
În ultimul timp, investiţia de peste 87 de milioane de lei care se numeşte card de sănătate s-a tot blocat, iar problemele par să nu mai aibă rezolvare. Din cauza sistemului informatic care nu a funcţionat mai bine de trei zile în octombrie şi la începutul lunii noiembrie, medicii au fost nevoiţi să elibereze reţete pacienţilor fără a putea verifica dacă aceştia sunt asiguraţi sau nu. Problema majoră rămâne însă eliberarea medicamentelor în farmacii pe baza reţetei electronice, pentru că farmaciştii nu pot comunica cu sistemul.
 
Sistemul Informatic pentru Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate (CEAS) a fost implementat de asocierea HP Romania SRL şi Novensys Corporation SRL, contractul având o valoare de 87.636.000 de lei (fără TVA). Acesta a fost atribuit în data de 23 aprilie 2012 de către Imprimeria Naţională, compania care a organizat licitaţia.
 
Astfel, din 2015, statul român este posesorul celui mai complex şi mai masiv sistem informatic din Europa. Numit pe scurt SIUI (sistem informatic unic integrat), în acesta se găsesc toate datele medicale ale românilor începând cu anul 2010 şi restul informaţiilor despre sistemul medical românesc. Oficial, utilizarea cardului de sănătate a început de la 1 mai 2015, însă a fost obligatorie începând cu 1 septembrie anul trecut. Însă atât pacienţii, cât şi cadrele medicale se confruntă, lunar, cu noi probleme în utilizarea cardului de sănătate. CNAS dă asigurări că, în perioada în care sistemul cardului naţional de asigurări de sănătate nu funcţionează în parametri normali, furnizorii de servicii medicale aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate pot acorda asiguraţilor servicii offline.
 
Mai mult, reprezentanţii CNAS au recunoscut într-un comunicat că „sistemul informatic al cardului naţional de asigurări de sănătate este indisponibil din cauza unor probleme tehnice de comunicaţie între unele componente ale sistemului“.
 
Problemele cu acest card de sănătate nu se mai termină. Anul trecut şi în anul în curs, situaţiile în care sistemul s-a blocat au fost nenumărate. Şi atunci, ne întrebăm de ce s-au cheltuit peste 87 de milioane de lei pentru ceva care nu funcţionează?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii