Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:35 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Un litoral mult prea îndepărtat

ro

21 Jul, 2014 00:00 1462 Marime text
Mulţi români au văzut litoralul doar în poze sau la televizor. Peste 4 milioane de conaţionali nu au ajuns niciodată la Marea Neagră, se arată într-un studiu IRES. Aceeaşi cercetare ne spune că peste jumătate din populaţie nu a fost pe litoralul românesc în ultimii zece ani. De asemenea, peste jumătate dintre români nu şi-au luat, anul trecut, concediu de odihnă, în perioada verii.

Aşadar, dacă peste 4 milioane de conaţionali nu au avut şansa să vadă niciodată marea şi peste jumătate din populaţie nu a fost pe litoralul românesc în ultimii zece ani, un număr la fel de însemnat de români şi-au programat, în altă perioadă a anului decât cea estivală, concediile, ocolind litoralul Mării Negre în timpul sezonului.
Cu siguranţă, litoralul, cu toate staţiunile sale, în ciuda criticilor privind preţurile mari şi calitatea serviciilor, reprezintă încă o destinaţie preferată de mulţi în perioada verii, însă criteriul financiar este, până la urmă, cel decisiv. Nu de alta, dar acelaşi studiu ne arată că, dintre cei care şi-au luat concedii vara trecută, cei mai mulţi au preferat marea. În cifre, lucrurile se prezintă în felul următor: dintre cei care au fost plecaţi în concediu anul trecut în perioada verii (46% dintre respondenţi), o treime au fost la mare, un sfert, la munte, 16% au fost şi la mare şi la multe, 16% au avut o vacanţă în care au vizitat oraşe şi locuri diferite, iar 13% şi-au petrecut timpul liber într-un oraş sau într-un loc anume.
 
Cum spuneam, criteriul financiar este hotărâtor. Astfel că aceia care au avut şansa să-şi petreacă o vacanţă pe litoralul Mării Negre au întâmpinat dificultăţi financiare. Mai precis, 47% dintre respondenţi spun că, în ultimii cinci ani, situaţia lor financiară a rămas la fel, în timp ce 37% afirmă că aceasta s-a înrăutăţit şi doar 15% dintre participanţii la studiu spun că, în ultimii cinci ani, au cunoscut o îmbunătăţire a situaţiei lor economice. Va mai dura mult, credem, până când acest litoral mult prea îndepărtat va fi accesibil tuturor, asta dacă nu cumva, peste noapte, situaţia financiară a românilor se va îmbunătăţi. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie, mai întâi, să crească în mod real numărul locurilor de muncă, ceea ce, până în momentul de faţă, nu s-a întâmplat.
 
Pe de altă parte, printre cei peste 4 milioane de români care nu au văzut marea, cu siguranţă se află şi mulţi tineri şi copii. Este de aşteptat ca Guvernul să dezvolte programe prin care să încurajeze elevii şi studenţii să vină la mare şi, în acelaşi timp, să-şi îndrepte atenţia şi către taberele de pe litoral, care, în anul de graţie 2014, sunt pe cale de dispariţie. Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport mai administrează doar două tabere, din Eforie Sud şi din localitatea 2 Mai. Cele din Costineşti şi Tuzla au devenit doar o amintire. Şi o amintire va deveni şi litoralul românesc pentru mulţi, dacă situaţia financiară nu se redresează.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii