Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:19 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Ultima duminică din an. Şi ce an!

ro

29 Dec, 2014 00:00 1931 Marime text


Ca la fiecare final de an, privim un pic peste umăr, la ceea ce a fost, la ce ne-a adus, ne-a lăsat şi ne-a luat acest an care atât de repede a ajuns la final.


Cred că acum, când ne apropiem atât de tare de linia de final, putem spune că acest an a cutremurat multe domenii. Pe unii i-a ridicat, iar alţii au căzut…şi au căzut tare.

O adunare simplă arată că nume mari, foști miniștri, senatori, deputați, primari, consilieri locali și județeni, procurori, judecători, notari, polițiști, generali, oameni de afaceri, directori de companii și regii de stat, arbitri și finanțatori din fotbal au ajuns după gratii. Să reamintim câteva nume ale acestora ar fi un gest de lipsă de respect faţă de toţi ceilalţi care au îngroşat liniile deţinuţilor. De remarcat însă că justiţia a început în forţă, încă din prima lună a acestui an. Un mare success al acestor procese este creşterea încrederii populaţiei în justiţie. La final de an. Un sondaj arată că oamenii au ajuns să aibă mai multă încredere în DNA decât în biserică. Poate aceste condamnări au adus un strop de bucurie, un mic zâmbet la auzirea pedepselor.

Dar apoi am plâns. Am plans în acest an parcă mai mut ca în oricare altul. 2014 a fost un an al tragediilor. Mai ales tragedii aviatice. Anul 2014 a debutat tragic atunci când, pe 20 ianuarie, pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion au sfârșit în munți după ce aeronava de mici dimensiuni s-a prăbușit. Apoi, un avion al companiei naţionale Malaysia Airlines a dispărut fără urmă, în luna martie, deasupra oceanului Indian. Un al doilea avion al aceleiaşi companii  a fost doborât în zona de conflict din estul Ucrainei, cel mai probabil după ce a fost lovit de o rachetă sol-aer. Sute de oameni au murit. Pe 21 noiembrie, opt militari și-au pierdut viața în urma prăbușirii unui elicopter militar IAR-330 PUMA, pe raza localității sibiene Mălâncrav. Elicopterul de la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii se afla în misiune, urmând să participe la un exercițiu în Poligonul Cincu. Ultimul astfel de tragic accident a avut loc la Constanţa, când pe 15 decembrie, un elicopter SMURD cu patru persoane la bord s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol. Toți cei patru membri ai echipajului - pilot, copilot, medic, asistentă - au decedat.

Evenimentele incerte ale anului sunt totuşi schimbarea preşedintelui. Klaus Iohannis a fost ales preşedintele României. Dar de menţionat a fost că am avut adevărate revolte şi gesture de susţinere faţă de românii din diaspora care au stat cu orele în stradă, la coadă, pentru a arăta că sunt cetăţeni ai acestei ţări şi trebuie luaţi în seamă. Evenimente incerte pentru că nu ştim dacă aceasta este schimbarea pe care o aşteptăm sau dacă nu cumva “trezire” românilor va fi uitată şi apoi totul va fi şters cu buretele. Pentru asta, aşteptăm 2015 să clarifice puţin situaţia.

De remarcat în acest an este şi marele succes al Simonei Halep, întreaga sa evoluţie din acest an a făcut ca inima fiecărui conaţional al ei să se mândrească cu ea, pentru că e “a noastră”, născut-crescut în România.

La final de an, mai privim o dată în urmă şi sperăm că anul care vine va fi mai iertător. Privim cu durere şi lacrimi în ochi pentru oamenii buni pe care i-am pierdut şi cu speranţă şi încredere pentru cei pe care i-am câştigat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii