Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:00 24 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Şi a fost 1 Decembrie. Cu fasole, cârnaţi şi vin fiert

ro

02 Dec, 2015 00:00 1692 Marime text
A trecut şi 1 Decembrie, când românii au avut „dezlegare“ la cârnaţi, vin şi ţuică fiartă, că o dată pe an e Ziua Naţională a României!
 
Ieri, românii au sărbătorit 97 de ani de la Marea Unire. Cele mai importante evenimente de 1 Decembrie s-au desfăşurat, prin tradiţie, la Alba Iulia şi în Bucureşti, însă nici celelalte oraşe din ţară nu s-au lăsat mai prejos şi au organizat o serie de manifestări. Primării din întreaga ţară au pus la bătaie fonduri pentru fasole, cârnaţi, vin, ţuică, dar şi spectacole artistice, pentru ca oamenii să petreacă cu voie bună Ziua Naţională a României.
 
La Constanţa, atmosfera de sărbătoare s-a simţit de dimineaţă. La geamuri, maşini, balcoane sau în curţile caselor, adevăraţii patrioţi au arborat drapelul naţional, mândri că sunt români, mândri că locuiesc într-o ţară atât de frumoasă şi de bogată. De la manifestările dedicate Zilei Naţionale au lipsit însă parlamentarii şi politicienii! Oare ei nu se mândresc cu România? Oare nu au în suflet sentimentul de patriotism?
 
Spre prânz, oamenii, cu precădere pensionarii, au dat curs invitaţiei Primăriei Constanţa şi s-au grăbit spre locurile special amenajate pentru a marca Ziua Naţională a României. Însă de data aceasta, nimeni nu a fost mânat de sentimentul de patriotism! Altele au fost motivele: fasolea, cârnaţii şi vinul fiert! Oamenii s-au aşezat la cozi, aşteptând să primească gratis câte o porţie de mâncare şi băutură.
 
Şi după mai multe pahare de vin şi ţuică fiartă, cârnaţi şi alte preparate din carne, consumate din belşug, românii şi-au adus aminte că de fapt sunt în Postul Crăciunului! Chiar dacă avem şi exemple de persoane care cred că de Crăciun prăznuim Învierea Domnului, iar de Paște, Naşterea Mântuitorului, „creştini“ fiind până în măduva oaselor, ne amintim prea târziu că nu avem voie să consumăm carne, ouă, lapte şi alcool. Şi, cel mai important, ar trebui să ne amintim că trebuie să fim cumpătaţi în vorbe şi în fapte, că trebuie să fim mai buni şi mai milostivi, că trebuie să încercăm, după putinţă, să respectăm rânduiala Postului Crăciunului.

Ti-a placut articolul?

Comentarii