Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:10 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Scrisoare către Moş Crăciun. După alegerile parlamentare

ro

19 Dec, 2016 00:00 2365 Marime text
Dragă Moş Crăciun,
 
Iată că au trecut şi alegerile parlamentare şi în zilele ce urmează se va constitui noul guvern. Dar, indiferent de jocurile politice şi de cei care vor face parte din acesta, problemele românilor nu dispar. Noi te rugăm, dragă Moşule, să-i transmiţi noului executiv să nu se culce pe-o ureche şi să soluţioneze problemele rămase drept „moştenire”. Iar problemele nu sunt simple, sunt din domenii variate, de la modificarea legislaţiei privind redevenţele, la legea salarizării unitare şi plata subvenţiilor agricole. Desigur, să nu ignore nici problemele privind investiţiile din infrastructură sau pe cele din domeniul energetic.
 
Lista acestor probleme este deschisă de Legea salarizării unitare. În decembrie 2015, pe site-ul Ministerului Muncii era înscris obiectivul elaborării acestei legi. Termenul asumat de Guvern în acest sens era octombrie 2016. Legea nu s-a realizat, deşi s-a încercat, totul culminând cu un eşec de proporţii şi cu demisia ministrului Muncii, Ana Costea, în luna aprilie a acestui an. Sub motivarea constrângerii bugetare impuse de Ministerul Finanţelor, dar şi sub presiunea sindicatelor, Costea a întocmit o lege a salarizării unitare, care nu a primit însă sprijinul Guvernului. A urmat demisia ministrului, iar în locul său a fost numit Dragoş Pîslaru, care a încercat să rezolve parţial această problemă şi a propus adoptarea unei ordonanţe (OUG 20/2016) prin care s-au înlăturat anumite inechităţi salariale în sistemul bugetar. Au beneficiat de măsură aproximativ 650.000 de bugetari, începând cu 1 august. Ulterior, Guvernul a decis doar să pregătească un proiect al legii salarizării unitare pentru viitorul executiv.
 
 
O altă problemă ar fi proiectul privind legea redevenţelor, aflat în discuţii încă de acum trei ani, aceasta fiind una dintre cele mai mari restanţe ale Guvernului Cioloş. Încă din primele zile de mandat, Anca Dragu, ministrul Finanţelor, anunţa că proiectul legii redevenţelor este destul de avansat şi va fi finalizat în primul trimestru al acestui an, urmând să fie pus în dezbatere publică. Joi, 17 noiembrie, la un an de guvernare Cioloş, ministrul Finanţelor a anunţat că proiectul este finalizat, dar că acesta rămâne să fie aprobat de viitorul Guvern, deşi există încă timp necesar în acest sens.
 
Declaraţia de înregistrare în scop de TVA este documentul stufos şi controversat care a dat bătăi de cap antreprenorilor români încă de la începutul anului, ocupând prima poziţie în topul reclamaţiilor de pe site-ul „Comisiei de tăiat hârtii”. Procedura de înregistrare în scop de TVA era considerată exagerată, iar simplificarea formularului, care conţinea 20 de întrebări şi o listă de documente ce trebuiau anexate, a fost adoptată de-abia în vară, după multe luni în care au curs solicitările din partea firmelor. Chiar şi după modificare, mediul de afaceri a reclamat unele cerinţe din formular.
 
Să nu uite viitorul Guvern şi de plata cu întârziere a subvenţiilor în agricultură. Fermierii au avut mari bătăi de cap în acest an cu încasarea subvenţiilor aferente anului 2015. Sistemul naţional implementat de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură a funcţionat cu mare dificultate, astfel că plăţile s-au făcut cu mari întârzieri. Au avut loc mai multe proteste ale fermierilor, unii dintre ei au intrat chiar în greva foamei, şi s-a cerut în repetate rânduri demisie ministrului Agriculturii, Achim Irimescu. Într-un final, s-a realizat un nou sistem. Pentru campania 2016, s-au efectuat plăţi în avans, pentru evitarea unei situaţii similare cu cea din campania precedentă, însă viitorul Guvern trebuie să găsească mecanismele necesare care să asigure continuitate în realizarea plăţilor la termenele stabilite, astfel încât România să nu piardă un nou proces la ICSID.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii