Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:45 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial România lui Ceauşescu versus România noastră

ro

30 Dec, 2014 08:45 1662 Marime text


2
015 bate la uşă şi, ca în fiecare sfârşit de an, obişnuim să ne gândim la cele mai importante evenimente din viaţa noastră şi să notăm pe foi albe vise care aduc a revenire la viaţă. 
Anul următor urmează să împlinesc 25 de ani. Anul acesta s-au împlinit 25 de ani de la revoluţie. Şi mă gândesc: cum ar fi fost dacă aş fi împlinit această vârstă în urmă cu 25 de ani?!?
 
Cozi interminabile la pâine
 
Înseamnă că ar fi fost o întreagă aventură să mă hrănesc. Ar fi trebuit să mă trezesc dis de dimineaţă să stau la coadă pentru pâine. Acum, mă trezesc dimineaţa să-mi pregătesc suc de portocale proaspăt. Atunci, carnea se găsea rar şi, de cele mai multe ori, cu pile. Acum, dacă vrem, avem la dispoziţie secretele celor mai sofisticate preparate: putem găti supă cremă de sfeclă roşie, cotlet de miel aromat cu rucola pe pat de ceapă caramelizată, muşchiuleţ de porc în crustă de migdale cu sos de pere. Atunci, pâinea, laptele, carnea, uleiul, zahărul - toate alimente de bază - erau raţionalizate. Atunci, nu ştiam ce e aia supă cremă de sfeclă roşie, în prezent, nu ne-o permitem. Ce-i drept, pilele şi acum există, dar nu mai sunt asociate cu feliile de pâine.
 
Fără călătorii, fără maşină, fără programe variate
 
Deoarece nu prea aş fi avut voie să călătoresc în afara României, mi-aş fi petrecut vacanţele la bunici. Le-aş fi transformat casa, cu gândul, într-un hotel all-inclusive. Acum, am paşaport şi, dacă vreau, pot să mă duc până-n Honolulu.
Atunci, pentru economisirea benzinei, un weekend circulau maşinile cu număr par, un weekend cele cu număr impar. Acum, mai e nevoie să detaliez?
Atunci, lumina se oprea frecvent şi, doar timp de câteva ore, puteam să vizionez programul difuzat de Televiziunea Română. Probabil, aş fi urmărit discursurile lui Nicolae Ceauşescu şi mi-ş fi dorit să văd „altceva”. Acum, nu mai deschid televizorul din prea mult „altceva”.
Atunci, copiii, în pragul sărbătorilor, colindau şi primeau nuci şi mere. Acum, ei nu prea mai colindă, dar aşteaptă bani de Crăciun, pe care îi vor cheltui la mall.
Atunci, mi-aş fi văzut părinţii şi bunicii des, astăzi, sunt scumpi la vedere. Contribuie la dezvoltarea economiei de piaţă.
Atunci, nu aş fi spus tot ce-mi trece prin minte, riscam să am parte de pedepse aspre din partea Securităţii. Astăzi, oamenii îşi asumă riscuri la tot pasul şi îşi susţin părerile.
 
România lui Ceaușescu era o ţară cenuşie, în care libertatea era un concept abstract şi nu puteai să faci rost de ea nici măcar cu pile. România de astăzi este a noastră şi nu o să renunţăm la ea niciodată.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii