Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:31 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Problema deratizărilor. Sute de controale ale poliţiştilor în urma tragediei de la Timişoara

ro

09 Dec, 2019 00:00 2215 Marime text
 
După tragedia de la Timişoara, unde o mamă şi doi copii au murit în urma unei deratizări efectuate în blocul unde locuiau, Poliţia Română a intensificat controalele la operatorii care se ocupă de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie.

Potrivit Poliţiei Române, în perioada 21 noiembrie – 6 decembrie 2019, poliţiştii de la arme, explozivi şi substanţe periculoase au efectuat verificări şi controale la 345 de agenţi economici înregistraţi/autorizaţi să desfăşoare operaţiuni cu substanţe utilizate pentru igiena şi sănătatea publică, la dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare sau cu produse de protecţie a plantelor.

În urma activităţilor desfăşurate, au fost constatate 53 de fapte de natură penală, dintre care 29 de infracţiuni prevăzute de OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, 8 sancţionate de art. 359 Cod penal (Traficul de produse sau substanţe toxice), 3 la Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor şi 13 infracţiuni la alte acte normative.
 
Peste 850 de kilograme şi 1.300 de litri de produse de protecţie a plantelor şi substanţe utilizate în igiena şi sănătatea publică, la dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare au fost ridicate în urma unei acţiuni.

Poliţiştii desfăşoară, sub coordonarea de specialitate a Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, la nivel naţional, o acţiune pentru prevenirea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul produselor de protecţie a plantelor şi al substanţelor utilizate în igiena şi sănătatea publică, la dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare.

Acţiunea se desfăşoară în scopul creşterii siguranţei cetăţeanului, protejării vieţii şi integrităţii corporale a oamenilor, prin verificarea activităţilor societăţilor comerciale şi ale persoanelor fizice care efectuează operaţiuni în aceste domenii, a modului de autorizare la organele competente şi a respectării legislaţiei aferente.

La Constanţa, o societate comercială s-a ales cu dosar penal după ce s-a descoperit că folosea produse expirate pentru deratizare.
Societatea comercială, cu sediul în municipiul Constanţa, deţinea mai multe produse - aproximativ 93 de kilograme şi 66 de bucăţi - utilizate în activitatea de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, care aveau termenul de valabilitate expirat şi care nu prezentau etichetă în limba română pentru a se putea stabili termenul de valabilitate, modul de utilizare şi alte date de interes.
 
Poliţiştii au întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de art. 359 alin. 1 din C.P.P., privind traficul de produse sau substanţe toxice şi ale art. 98 alin. 5, lit. b) din O.U.G. 195/2005, privind protecţia mediului, respectiv neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii