Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:41 26 03 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Micii, în rândul produselor cauzatoare de cancer

ro

28 Oct, 2015 00:00 1035 Marime text


La începutul acestei săptămâni, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis faptul că s-a inclus carnea procesată pe lista produselor cu cel mai mare risc cancerigen.
Dar ce ne facem cu micii, care sunt preferaţii românilor? Oare se sperie consumatorii înrăiţi ai micilor de această veste?
 
Din momentul în care începe căldura și până când vine frigul, văd oameni în parcuri, păduri sau chiar în faţa locuinţelor cum dau foc grătarelor, iar mirosul îmbietor al micilor face pe oricine să poftească.
 
Cum ar mai fi grătarul fără mici?
 
Potrivit cercetătorilor, carnea procesată este plasată alături de azbest, arsenic şi tutun, ceea ce pare destul de grav, dacă ne gândim la cât de nocive sunt aceste substanţe.
 
Studiul realizat trage un semnal de alarmă asupra mai multor produse pe care românii le consumă în mod obişnuit, cum ar fi salamul, cârnaţii, costiţa, şunca, baconul. De asemenea, afumarea, uscarea sau sărarea cărnii pentru a o conserva determină formarea de compuşi cancerigeni. Cu alte cuvinte, cam toate mezelurile de pe piaţă ar avea un grad ridicat de risc.
 
Însă în urma anunţului făcut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Vladimir Mănăstireanu, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii, a declarat că nu pot fi responsabile de apariţia unor forme de cancer carnea roşie şi preparatele din carne decât dacă acestea sunt consumate în exces și sunt tratate cu diverse substanţe chimice. „Nu poţi să incriminezi carnea roșie și preparatele din carne ca fiind responsabile de cancer“, a spus Mănăstireanu.
 
Acest lucru mă face să respir ușurată. Dacă stăm bine să ne gândim, orice produs consumat în exces poate avea efecte negative asupra organismului. Așa că micii nu ar trebui să fie excluși de pe mesele românilor, atâta timp cât sunt consumaţi în cantităţi mici.
 
Însă problema micilor a mai fost subiect de discuţie şi în anul 2013, când, potrivit unei reglementări a Uniunii Europene ce ar fi urmat să intre în vigoare în luna iunie a aceluiaşi an, vânzarea acestora ar fi putut fi interzisă. Asta din cauza faptului că au în compoziţie carbonaţi de sodiu, un conservant și un antioxidant, substanţe interzise în produsele alimentare, dar care sunt esenţiale în prepararea micilor. Să fie micii mai nocivi ca hamburgerul sau kebabul?

Ti-a placut articolul?

Comentarii