Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:46 13 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Legea care interzice fumatul în toate instituţiile publice afectează cârciumarii

ro

22 Dec, 2015 00:00 4120 Marime text
După ce Parlamentul a votat pentru interzicerea completă a fumatului în toate spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii, ieri, legea antifumat a fost atacată la Curtea Constituţională, asta după ce mai mulți parlamentari și senatori au susținut că aceasta este profund discriminatorie şi că se interzice un drept elementar al omului, acela de liberă alegere. Mai mult, faptul că în lege nu este stipulat că se pot amenaja locuri speciale pentru fumat este, în opinia aleşilor contestatari, un act de nedreptate.
 
Potrivit premierului Dacian Cioloş, odată promulgată legea, se va impune imediat punerea în aplicare a acesteia în toate localurile.
 
În acest caz, mă întreb ce vor face patronii de cluburi, cafenele, baruri şi restaurante? Fumătorii sunt o categorie importantă de consumatori. Probabil vor ieşi afară pentru a-şi ostoi pofta de tutun?
 
Totuși, din punctul meu de vedere, această lege este una discriminatorie, în care fumătorul este obligat să își cenzureze viciul în locurile unde se duce pentru a se relaxa.
 
Probabil mulți dintre fumători își doresc să vină sezonul cald cât mai repede, pentru a se deschide terasele, astfel putând să fumeze în localurile publice descoperite, fără ca vreo lege să le mai poată interzice acest lucru.
 
Persoanele care au decis să adopte acest obicei au fost „intoxicate“ cu reclamele antifumat şi cu promo-urile în care se explică în toate modurile posibile care sunt efectele negative ale tutunului asupra organismului, însă dacă aceste lucruri nu le-au făcut să se lase de fumat, înseamnă că a fost o decizie asumată. Și acești oameni nu sunt puțini, lucru care ar trebui să tragă un semnal de alarmă. Dacă tot se vrea aplicarea unei legi, cred că ar trebui ca toate localurile să aibă separeuri „fumători –nefumători“ pentru ca toți cei care merg să se relaxeze să aibă parte de o ședere plăcută într-un spațiu pe care ei și-l aleg pentru a-și petrece timpul liber.
 
După teribilul incendiu din clubul Colectiv, mulţi patroni s-au lovit de această problemă, în sensul că, odată publicat anunţul „Fumatul interzis“, s-au trezit că oamenii nu au mai venit în număr la fel de mare, astfel preferând să frecventeze localurile în care încă se mai permite acest obicei.
 
Aşadar, legea care interzice fumatul dăunează grav barurilor, cluburilor şi restaurantelor…

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ilie 30 Dec, 2015 04:28 a acceptam legea cu perfectiunile..sau imperfectiunile ei.. nu era simplu..salon fumatori.. salon nefumatori..inscriptii.ne sau fumatori la vedere dar trebuie sa se adauge..cel care este nefumator intra loc fumatori.. si face galagie aplicat legea 61..tulburare liniste publica.. sa aducem aminte.. vremea Ceausescu..erau vagoane calatori.. fumatori.. nefumatorine
  • fara nume 26 Dec, 2015 11:07 dar nefumatorii...?