Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:27 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Legea antifumat, exact ce (nu) ne trebuia acum

ro

19 Mar, 2016 00:00 3277 Marime text
În primul rând, aş vrea să clarific un lucru: nu sunt fumător şi nici nu sunt de părere că fumatul în sine aduce vreun beneficiu, fie el cât de mic. Părţile negative ale fumatului sunt arhicunoscute şi general acceptate, pornind de la factorul privind sănătatea şi ajungând chiar şi la cel financiar, aşa încât nu intenţionez să le reiau aici.
 
Mie îmi pare - şi cred că mulţi sunt de acord cu mine - că legea antifumat îmbracă la noi în ţară veşnica teorie a formelor fără fond. Sincer, îmi pare a fi, în cel mai bun caz, un praf în ochii alegătorilor, în an electoral. Sunt de acord că ceva trebuie făcut pentru reglementarea fumatului în spaţii publice, aşa încât nefumătorii, de pildă, sa nu fie obligaţi să se transforme fără voia lor în fumători pasivi. Dar asta ar însemna, în opinia mea, o legislaţie bine pusă la punct, dar şi un aparat special destinat punerii acesteia în aplicare. Lesne de presupus, însă la noi se pare că legea antifumat merge pe principiul „prinde orbul, scoate-i ochii“. Cine şi cum, prin ce metode specifice ar trebui să îi prindă pe fumători asupra faptului? Poliţiştii, cei care, în umila mea opinie, ar trebui mai degrabă să le dea de cap hoţilor ce îşi fac veacul în autobuze sau celor care sparg capetele oamenilor şi rup urechi pentru un cercel de aur şi un ban în plus? Jandarmii, cei care ar trebui să vegheze la respectarea ordinii publice şi la aplanarea conflictelor de orice fel? Ori poliţiştii locali, plătiţi din bugetul local pentru a veghea la păstrarea climatului decent în oraş? Oricare dintre ei ar fi, ori toţi laolaltă, cert este că misiunea e tare grea: sus-numiţii ar trebui să fie într-atât de vigilenţi, încât, la cel mai mic gest al unui fumător „chitit“ să nu respecte legea, să sară din tufişul de lângă locul de joacă, de pildă, cu amendă. Or, asta înseamnă să dispunem de zeci de mii de efective dedicate strict acestui scop. Şi am aşa un sentiment că nu dispunem de astfel de efective... Iar dacă totuşi putem disloca oameni pentru aşa ceva, înseamnă clar ca am eradicat toate celelalte probleme din ţară şi doar fumatul ne mai stătea pe cap.
 
Ori poate politicienii au mizat pe faptul că oamenii nu vor ezita să sune la 112 dacă vor vedea vreun fumător sărind calul, tratând încălcarea legii antifumat ca pe o urgenţă.... Rămâne de văzut cum vor decurge lucrurile.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii