Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:05 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial În sfârşit, România mea va respira aer curat!

ro

28 Jan, 2016 00:00 3143 Marime text
 

A început nebunia! Ieri, judecătorii Curţii Constituţionale au decis că legea care interzice fumatul în spaţiile publice închise este constituţională. Următorul pas este ca preşedintele Klaus Iohannis să promulge acest decret de lege, iar dacă acest lucru se va întâmpla, legea va fi publicată în Monitorul Oficial. La 45 de zile de la publicare, legea va intra, efectiv, în vigoare.
 
Odată ce legea, formulată de senatorii mai multor grupuri parlamentare şi adoptată pe 15 decembrie 2015, va începe să producă efecte, mă întreb cine va avea de suferit? Cu siguranţă, în primul rând, vor suferi fumătorii. Pentru noi, cei nefumători, va fi chiar amuzant să vedem cum cei stăpâniţi de viciul fumatului se vor ascunde pentru a-şi putea satisface această poftă în tihnă.
 
De asemenea, vor fi afectaţi şi patronii de cluburi, baruri şi restaurante. Majoritatea clienţilor acestui tip de localuri nu vor mai frecventa aceste spaţii, deoarece ei nu văd cum pot mânca sau cum se pot distra fără… fum. Normal, fumul lor nu îi afecta doar pe ei, ci şi pe cei de lângă ei, o categorie importantă de oameni.
 
Firesc, acum sunt supăraţi. Un lucru care până mai ieri părea normal, în câteva zile, s-ar putea afla în afara legii. Pe de-o parte, trebuie înţeleşi şi ajutaţi. Pentru ei va începe un chin, în timp ce pentru noi, această lege este ca o…  bulă de aer curat, la propriu.
 
Şi dacă am văzut cine va suferi de pe urma interzicerii fumatului, zic să vedem şi cine are de câştigat. Învingători ies chiar copiii fumătorilor, care nu vor mai avea nevoie ca în spaţiile destinate lor să inhaleze fumul mamei, al tatălui sau al bunicilor. Şi, foarte important: chiar ei. Această lege este un factor descurajator pentru cei care au acest viciu. Restricţionându-le tot mai mult accesul la fumat în spaţiul public, vor renunţa poate şi ei, încetul cu încetul. Nu are rost să mai spunem de ce e bine să NU fumezi, căci ştim cu toţii aceste lucruri. 
 
Şi, ca orice lege care are şi părţi bune, şi părţi proaste, în curând am putea vedea în centrul vechi al oraşului Constanţa localuri şi terase dedicate doar fumătorilor. În fond, şi fumătorii au dreptul la relaxare şi la acces la divertisment, aşa cum doresc ei. Aşadar, de acum înainte, dacă mergeţi în oraş, aveţi grijă cu ce prieteni ieşiţi. Firesc, următoarea întrebare va fi: „X este fumător sau nefumător?“
 
Să fim serioşi şi să privim distanţat. Această lege este poate cea mai bună din România ultimilor 27 de ani. În sfârşit, România poate respira aer curat.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Diana 28 Jan, 2016 19:32 Perfect de acord!