Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:32 02 12 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Farul Constanța, legenda Meșterului Manole și talentul de constructor de echipe

ro

15 Sep, 2022 00:00 1540 Marime text

 
  • La Farul Constanța, managerul tehnic Gheorghe Hagi se confruntă aproape an de an cu aceeași situație, ca în legenda Meșterului Manole: asamblează o echipă, o face să joace, dar, în pauzele competiționale (fie că e vorba de cea de vară, fie de cea de iarnă), lotul suportă de fiecare dată modificări substanțiale (plecări, veniri), „Regele“ fiind nevoit să o ia mereu de la capăt, cu o nouă configurație a grupului.
 
„Revin la problema mea: ce clădesc într-un an se dărâmă într-o zi, într-o vară sau într-o iarnă. Pleacă mulți jucători și o iau iar de la zero. Dar poate că, într-o bună zi, aceste lucruri se vor regla și voi antrena și eu o echipă care are bani mulți, să mă pot duce cu ea în Champions League, să mă verific dacă chiar sunt bun sau nu. Deocamdată, îmi văd de ale mele, la nivelul la care sunt, e bine, sunt mulțumit, știu că am echipă foarte bună, dar, ca să ajungem acolo, la nivelul mare, e nevoie de buget“.
 
Așa a spus, printre altele, Gheorghe Hagi, după meciul câștigat cu 3-0 de „marinari“ contra echipei FC Argeș, în etapa a zecea a Superligii, succes care a readus formația de pe litoral pe primul loc în clasament. „Regele“ se confruntă aproape an de an cu aceeași situație, ca în legenda Meșterului Manole: asamblează o echipă, o face să joace, dar, în pauzele competiționale (fie că e vorba de cea de vară, fie de cea de iarnă), lotul suportă de fiecare dată modificări substanțiale (plecări, veniri), „Regele“ fiind nevoit să o ia mereu de la capăt, cu o nouă configurație a grupului. Lipsa unui buget consistent împiedică Farul să-și păstreze mult timp jucătorii, iar, în același timp, achizițiile sunt fie jucători liberi de contract, pe care „Regele“ își propune să-i readucă la un nivel înalt, fie fotbaliști achiziționați pe bani puțini. 
 
Aici intervine măiestria lui Gică Hagi și a staff-ului său, pentru că, de fiecare dată, reușesc să pună rapid pe picioare o nouă echipă. Iar în acest sezon lucrurile merg chiar foarte bine, Farul fiind lider în ierarhie, grație unui parcurs excelent în primele zece runde, în ciuda faptului că lotul a suferit schimbări importante în vară. Jucătorii transferați în pauza competițională, mulți dintre ei cu nume și palmares, s-au integrat rapid și își pun din ce în ce mai mult amprenta pe jocul echipei.
 
Iar cifrele stau mărturie pentru jocul deosebit al „marinarilor“, care au o medie excelentă de goluri, 1,9 pe meci. În plus, în ultimele patru partide, echipa de pe litoral a marcat fiecare dară de câte trei ori! Alte capitole la care Farul stă foarte bine: cel mai bun atac din Superligă - 19 goluri înscrise; cel mai bun golaveraj din campionat (19-9); locul 1 la goluri marcate din acțiune - 14; locul 1 la presing în jumătatea adversă / reușite - 24/12.
 
Analiza Instat este grăitoare și în ce privește performanțele individuale ale „marinarilor“: cele mai multe pase decisive din campionat - Alexi Pitu (5 pase); jucătorii Under-21 cu cea mai bună participare la gol -  Alexi Pitu (7) și Louis Munteanu (6); cel mai bun jucător Under-21 la pase de gol + gol - Alexi Pitu (6); cel mai bun pasator din campionat - Ionuț Larie (88%); mingi recuperate / în jumătatea adversă - Ionuț Larie (locul 2 în campionat); cel mai bun dribleur din Superligă - David Kiki (65% reușite); dueluri la sol - locul 3 - David Kiki (63% câștigate); atacantul din Superligă cu cel mai bun index Instat - Louis Munteanu; cel mai bun tânăr marcator din campionat - Constantin Grameni (3 goluri). Pentru acesta din urmă, meciul cu FC Argeș (în care a marcat) a fost al 50-lea în primul eșalon, iar Alexi Pitu a susținut cu același prilej partida cu numărul 60 în campionat.
 
Farul arată mai bine ca oricând până acum în acest sezon, atât ca exprimare de joc, cât și ca nume în lot. Sigur, este devreme să dăm verdicte, însă fanii au dreptul să viseze frumos și să spere că performanțele de acum câțiva ani, când pe litoral au venit titlul de campioană, Cupa și Supercupa, se pot repeta. 
 
Citește și:
 

Gică Hagi - „E o mare satisfacție pentru mine când tot stadionul cântă «Farul e pe primul loc!». E wow!“ (GALERIE FOTO)
 
Doi fotbaliști de la Farul Constanța, incluși în echipa etapei a zecea din Superligă
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii