Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:54 24 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Desfrâu, divorţ, neascultare, adulter, curvie, beţie. Păcatele popilor din Constanţa sau cui am pupat mâna atâta timp!

ro

24 Jun, 2016 00:00 2588 Marime text
 

Ieri, Arhiepiscopia Tomisului a publicat, pe site-ul propriu, lista preoţilor caterisiţi, dar şi a celor care şi-au pierdut dreptul de a săvârşi slujbe, de a purta ţinuta clericală, cu posibilitatea de a ocupa un post neclerical pentru activităţile social-filantropice, cultural-educaţionale sau de a fi cântăreţ bisericesc. Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului au făcut publice păcatele pentru care au fost sancţionaţi clericii, dar şi poze care îi înfăţişează pe aceştia!    
 
Oare prin acest gest mai-marii Arhiepiscopiei Tomisului vor să-i atenţioneze pe ceilalţi preoţi de ceea ce li se poate întâmpla pentru neascultare? Oare le pregătesc ceva clericilor care slujesc? Rămâne de văzut cine va mai intra pe „lista neagră” a Arhiepiscopiei.
 
Pe lista celor caterisiţi regăsim 15 preoţi care au pierdut definitiv preoţia, odată cu posibilitatea ocupării unui post neclerical în activităţile bisericeşti. Aceştia sunt: Antoche Costică - fost preot la Parohia „Sf. Ștefan -Gară”, Constanţa, Botezan Gabriel - fost preot la Sectorul de Asistenţă Socială al Arhiepiscopiei Tomisului, Bucică Gabriel - fost preot misionar, Chircu Traian - fost slujitor la Capela Militară, Mangalia, Gavriluţă Iulian - fost preot la Parohia Viile, Guriţă Ciprian Nicu - fost preot la Parohia Eforie Nord II, Guriţă Vasile - fost preot la Parohia Eforie Nord II, Guzu Claudiu - fost preot la Parohia Ciocârlia de Sus, Mascas Alexandru Gabriel - fost preot paroh la Parohia „Sf. Împăraţi”, Cernavodă, Mustaţă Marius - fost protoiereu la Protoieria Băneasa şi preot paroh la Parohia Băneasa 1, Oprişan Florin - fost preot la Parohia Vama Veche, Pascu Liviu - fost slujitor la Parohia Nazarcea, Popa Ștefan - fost preot paroh la Parohia Topraisar, Nedelcu Eduard Florin - fost preot misionar, Picu Nicolae -  fost preot la Parohia „Sf. Mina” Constanţa.
 
Printre faptele pentru care aceştia au fost caterisiţi se numără: căderea şi persistenţa în păcatul desfrâului, divorţul, tăinuirea demnităţii preoţiei în faţa ierarhului, săvârşirea de ierurgii fără a avea dreptul de a oficia slujbe, neascultarea de autorităţile bisericeşti, gestionarea incorectă, în interes propriu, a unităţii bisericeşti în care au slujit, calomnierea şi acuzele neîntemeiate la adresa clerului şi a organelor superioare bisericeşti, îndeplinirea cu rea-credinţă a îndatoririlor impuse de legiuirile bisericeşti, îndeletnicirea cu afaceri potrivnice chemării preoţeşti, neglijenţa în îndeplinirea datoriilor bisericeşti, impunerea cu forţa a plăţii serviciilor religioase, incorectitudini săvârşite în afaceri oficiale, adulter, curvie, defăimarea ierarhului lor, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, precum şi chemarea acestuia şi a Arhiepiscopiei în instanţele de judecată ale statului, deţinere de arme, tulburarea liniştii şi a rânduielilor bisericeşti ş.a.
 
Pe lista celor căzuţi din treapta preoţiei se află şapte feţe bisericeşti: Bătrânca Mihai - fost preot la Parohia „Sf. Antonie cel Mare şi Sf. Iosif Mărturisitorulˮ Constanţa, Carmocan Pascut - fost preot la Parohia Arsa, Ciulei George - fost preot la parohia Cernavodă III, Ianculescu Paul - fost preot la Parohia Bărăganu, Năstase Daniel - fost preot la Parohia Mircea Vodă, Stoian Adrian - fost preot la Parohia Cochirleni, Zlate Claudiu - fost preot la Parohia Ion Corvin.
 
Dintre păcatele acestora, Arhiepiscopia aminteşte: adulter, beţie în formă continuată, nerespectarea Mărturisirii, neascultare de autorităţile bisericeşti, fapte săvârşite contra moralei creştine, ordinii publice şi bunei-cuviinţe, divorţ, recăsătorire şi oficierea cununiei religioase, desfrâu, refuzul împăcării cu soţia, părăsirea parohiei.

Ti-a placut articolul?

Comentarii