Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:01 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Demonstraţie de iubire pentru România

ro

09 Oct, 2015 00:00 1982 Marime text
Plenul Senatului a adoptat, în această săptămână, o propunere legislativă prin care marii comercianţi sunt obligaţi să vândă carne, fructe şi legume în proporţie de minimum 51% din producţia românească. Propunerea, care îl are drept iniţiator pe social-democratul Ovidiu Donţu, a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată, cu 76 de voturi „pentru“ şi patru abţineri.
 
Aşadar, Plenul Senatului decide că ştie mult mai bine decât noi ce ar trebui să se comercializeze, dar şi în ce cantităţi, în ţara noastră? Îmi trec prin minte mai multe întrebări: sunt aplicate principiile comerţului liber care stau la baza Uniunii Europene? Oare unde am mai întâlnit astfel de abordări? Poate înainte de '89?... De asemenea, ce înseamnă mai exact „în proporţie de minimum 51%“? 51% din ce? Din numărul de produse, volumul vânzărilor? Din suprafaţa de expunere? Din înălţimea rafturilor pe care sunt expuse? Ah, ştiu... din nervii clienţilor!?
 
Măsurile sunt bune doar din punctul de vedere al protecţiei producătorilor români, numai că aceştia nu vor beneficia de ele, ci doar cei care au intrare la marile lanţuri de supermarket-uri. Mai mult decât atât, iarna în România nu se produc fructe şi legume, prin urmare, cerinţa de a vinde 51% fructe şi legume româneşti poate fi echivalentă cu interdicţia de a vinde fructe şi legume pe timpul iernii. Ştiu! Supermarketurile vor produce morcovi şi roşii în sere proprii.
 
Din punctul meu de vedere, singura susţinere şi protecţie posibilă este cea voluntară. Fiecare caută pe eticheta produsului să vadă dacă este fabricat în România. Asta dacă vrea, bineînţeles, şi dacă are de unde alege.
 
Mă întreb: ne-a apucat brusc dragostea de România? Prin astfel de propuneri, înţelegem că le pasă politicienilor de România? Şi în ultimii ani pe unde a fost această aşa-zisă dragoste?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii