Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:25 24 06 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial De ziua ta, ţi-au făcut cinste fiii tăi?

ro

02 Dec, 2014 00:00 1181 Marime text


Ziua a început cu parade, defilări, salve de tun, cum nu ai mai văzut de mult în cinstea ta, mamă, cam de acum un an. Şi ce miresme de ziua ta: fasole cu cârnaţi, tradiţionala fasole cu ciolan, împărţită mâinilor fiilor tăi, care au ieşit să îndure frigul doar ca să te cinstească. Toate, o dată pe an, în cinstea ta, patrie a tuturor românilor aflaţi între hotare sau în afara lor. Aproape fiecare român şi-a amintit, azi, că este ziua ta.


Te-au cinstit aşa cum au învăţat, cu o nouă zi liberă, că doar tu nu te-ai format prin sudoarea frunţii şi prin truda străbunilor noştri, tu ai ajuns să fii aşa mare şi frumoasă datorită zilelor libere luate cu nemiluita, mai ales de mai-marii ţării.

„La început i-a făcut Dumnezeu pe politicieni. Apoi, Şi-a îndreptat greşeala şi i-a făcut pe români“, spune o vorbă care ne arată că suntem binecuvântaţi.

Te-am visat mare şi frumoasă, patrie mamă. Am visat că toate proiectele de milioane de euro sunt duse la bun sfârşit, că autostrăzile tale nu rămân cu lucrările suspendate, părăsite în frigul iernii, pentru că banii nu mai ajung: s-a furat prea mult. Am visat că pădurile cu care te mândreai acum ceva vreme nu au dispărut, că nu ne lăudăm acum că vor fi plantaţi opt kilometri de perdea forestieră pe Autostrada Soarelui. Opt? Opt dintr-un total de 202,7 kilometri... Imaginează-ţi cât le va lua fiilor tăi să acopere toată lungimea...

Mai visam şi că proiectanţii care, tot pe milioane de euro, dau proiecte greşite, nu există, că în ţara mea nu e posibil aşa ceva. Şi mai visam că tinerii şcoliţi cu truda părinţilor din ţară şi sudoarea copiilor fugiţi afară nu se vor întoarce cu drag în ţară, doar ca să fie batjocoriţi de sistem, şi că, la rândul lor, îşi vor cinsti
ţara şi familia.

M-am trezit din reverie când am văzut gardurile dărâmate şi sărăcia lucie a caselor din localităţile pe care le străbat în drum spre casă. Copii cu pantaloni rupţi, mânjiţi, cerşind în colţ de stradă... pe ei cine i-a văzut, de ziua ta? Pe ei cine i-a miluit cu un leu, măcar de ziua ta? Ei sunt feţele şterse, fantomele ignorate ale României cu care ne mândrim. Cred că, de 1 Decembrie, an de an, pe lângă mândria de a fi român, fiecare cetăţean al acestei ţări celebrează o Românie la care visează, cu mai puţini hoţi, cu mai mult respect, cu mai multă educaţie, cu mai multe perspective.
De ziua ta, România, ai simţit că ţi-au făcut cinste fiii tăi?

Ti-a placut articolul?

Comentarii