Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:27 22 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial De ce pune primarul presiune pe Consiliul Local?

ro

10 Oct, 2016 00:00 1832 Marime text
 

Astăzi este şedinţă de îndată a Consiliului Local. Tema: aprobarea unui contract în valoare de 10 milioane de lei pe care RADET îl încheie cu o bancă comercială. Cu aceşti bani, CET va putea să achiziţioneze gaze naturale pentru consumul curent pentru lunile septembrie - octombrie (sic!), până la începerea furnizării căldurii. Atunci va intra în rol şi subvenţia, care încă rămâne o necunoscută.
 
Până în acest moment, municipalitatea nu are puşi deoparte banii pentru subvenţie, însă primarul spune că se vor face toate demersurile pentru ca preţul gigacaloriei să fie unul suportabil pentru constănţenii care nu s-au debranşat de la RADET. Efortul bugetar pentru subvenţionarea gigacaloriei se ridică la 66 de milioane de lei, dintr-un buget de aproximativ 150 de milioane de euro cu care se poate lăuda municipalitatea. O nimica toată, totuşi, RADET se împrumută! Nu pentru modernizări în beneficiul celor rămaşi în sistemul de încălzire centralizat şi nici pentru plata datoriilor istorice, ci pentru plata unor cheltuieli curente către CET. Şi cum se împrumută RADET? Într-o totală lipsă de transparenţă, punându-se presiune pe Consiliul Local Municipal!
 
Ieri, o parte a consilierilor locali, ce-i drept, de opoziţie, erau, pe bună dreptate, revoltaţi că au aflat despre împrumut din declaraţiile pentru presă ale primarului şi că nu au primit proiectul de hotărâre de Consiliu Local să se informeze în legătură cu acest credit. Cu ce se va gira şi în ce condiţii se iau aceşti bani? Las’ că veţi afla astăzi, în direct, la şedinţă! Ce dacă Legea 215 spune că ar fi trebuit să primiţi şi proiectul la momentul în care vi s-a adus la cunoştinţă convocarea şedinţei?
 
Şi, mai ales, de ce acest proiect nu s-a putut introduce pe ordinea de zi a şedinţei din luna septembrie, în condiţiile în care împrumutul urmează să rezolve relaţia Electrocentrale -RADET până când începe sezonul rece.
În orice logică am privi această „şedinţă de îndată”, ea reprezintă pentru consilierii locali, alţii decât cei din partidul primarului, care votează pe bandă rulantă, o presiune inutilă.
Dacă vor vota împotriva proiectului pentru că nu au avut timp să se pună la punct cu informaţia, vor fi arătaţi cu degetul şi se va spune că din cauza lor, a iresponsabililor, constănţenii nu vor avea căldură, dacă vor solicita explicaţii suplimentare legate de condiţiile de împrumut vor fi catalogaţi drept pricinoşi, dacă vor lipsi de şedinţă li se va spune că sunt chiulangii, iar cei care vor vota, chiar dacă creditul nu va fi unul neapărat avantajos pentru regie, vor intra în categoria soldaţilor disciplinaţi sau a maşinăriei de partid.
 
Ei, toate acestea ar fi putut fi evitate dacă primarul ar da dovadă de transparenţă. Lipsa ei şi aroganţa au devenit atributele unui mandat care, să nu ne îmbătăm cu apă minerală, e abia la început! Ştiu, şi eu am impresia că arată ca un sfârşit de ciclu electoral… însă primarul Constanţei este atipic.
 
Nici nu ştiu cum aş fi procedat dacă aş fi fost consilier local, aş fi aflat despre acest împrumut dintr-o declaraţie a primarului şi m-aş fi trezit convocat într-o şedinţă, în care, practic, mi se pune „pistolul la tâmplă, fără drept de apel”. Cred că este un mandat trist pentru mulţi aleşi care nu mai înţeleg nimic: întâi tăiem să plătim datorii şi după ne împrumutăm să întreţinem un concubinaj care, iarnă de iarnă, ne lasă fără bani în portofel.

Ti-a placut articolul?

Comentarii