Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:56 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial De-a lungul anilor, de Ziua Marinei, fiecare ministru al Apărării a promis marea cu sarea

ro

18 Aug, 2018 00:00 2225 Marime text
Ziua Marinei se sărbătorește anual, după Revoluție, pe 15 august, revenindu-se la vechea tradiție de dinainte de perioada comunistă, când marinarii erau omagiați în prima duminică din august, la Mangalia.
Și atunci, și acum, Ziua Marinei constituia un prilej de prezentare a forțelor marinei militare, de baie de mulțime pentru cine s-a aflat sau cine se află în fruntea țării, dar și o ocazie de bilanț și de multe promisiuni.
Mai ales de promisiuni.
 
Dar parcă mai multe ca în ultimii ani rar mi-a fost dat să văd.
De fiecare dată când se celebrează Ziua Marinei, miniștrii și cei ce trec pe aici promit marea cu sarea.
Numai pe seama submarinului au fost promisiuni de nu le putea duce toată flota rusă.
Pe seama înzestrării marinei militare au fost promisiuni de nu le poate duce flota americană.

Ministrul Mircea Dușa spunea, în anul 2015, că Ministerul Apărării Naționale va organiza licitațiile pentru modernizarea celor două fregate tip 22, „Regele Ferdinand“ și „Regina Maria“, și înzestrarea cu echipamente electronice și armament de ultimă generație. „Ne străduim să obținem alocația bugetară și pentru repararea și modernizarea submarinului „Delfinul“, dar și pentru achiziționarea noilor corvete ce vor intra în dotarea Forțelor Navale Române“, declara Dușa.
 
Dar Cristian David, ministrul de Interne, ne promitea, încă de prin 2007, două sau trei fregate.
O parte a miniștrilor Apărării și-au îndreptat privirea către submarin. Că este un simbol al marinei militare. Și că trebuie repornit, dar și modernizat.
Teodor Atanasiu anunța, la Ziua Marinei din 2005, că va băga „Delfinul“ într-un program de reparații, care se va finaliza în doi ani. Vremea a trecut, nava e tot la locul ei, mișcată doar de ochii lumii. Dacă era după spusele lui, acum submarinul era în exploatare.
 
Sorin Frunzăverde, și el foarte priceput, a prorocit: în cinci luni va fi operațional „Delfinul“.
Au fost și unii mai rezervați. Ministrul Gabriel Oprea nu a promis în 2011 nimic. El doar i-a felicitat și le-a urat succes marinarilor din Flota Militară.
Corneliu Dobrițoiu, în 2012, a fost cel mai realist.
El a precizat că Armata este subfinanțată, bugetul Forțelor Armate fiind insuficient. „Sper ca, la bugetul de stat, să fie atrase noi fonduri, astfel încât să nu se ajungă într-o situație de subscripție publică, similară istoricei campanii de susținere a construcției Ateneului Român, în varianta: «Dați un leu pentru Armata Român㻓. Ministerul traversează o perioadă nefastă din punctul de vedere al finanțării. Bugetul este consumat în proporție de 85% pentru cheltuielile de personal, iar cheltuielile de operare și mentenanță sunt asigurate în proporție de 10% și majoritatea acestora sunt consumate pe întreținerea obligațiilor asumate de România în teatrele de operații, spunea atunci Dobrițoiu.
 
Să vă mai spun ce zicea acum câteva zile și ministrul Mihai Fifor la Constanța? Tot la Ziua Marinei?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii