Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:43 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Cum demască partidele de dreapta minciunile Guvernului

ro

12 Jun, 2014 00:00 2053 Marime text
Conducătorii își pierd nopțile la Guvern, doar-doar îi vor convinge pe reprezentanții FMI că scăderea CAS-ului este posibilă. „Pentru asta mă lupt cu FMI. Este unul dintre punctele esenţiale ale negocierilor cu FMI. Suntem pe baricade, ca şi ieri, până la 12 noaptea“, a declarat ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, într-un interviu acordat celor de la The ONE.
La cum se prezintă lucrurile și dată fiind atenția pe care partidele de dreapta o acordă negocierilor în acest sens, cel mai probabil că guvernanții se vor alege doar cu nopți pierdute în încercarea de a dovedi că CAS-ul poate fi redus.
Nu cunoaştem argumentele în favoarea reducerii CAS invocate de Petrescu, dar știm că aceasta nu a fost în măsură să spună dacă este posibil ca delegaţia FMI să părăsească țara înainte să se ajungă la o decizie. Ca atare, ministrul nu este încrezător că motivarea sa în favoarea reducerii CAS este cea așteptată de FMI. Petrescu a pomenit doar de soluții, măsuri și negocieri complexe...
„Împreună cu echipa de la Ministerul Finanţelor, am venit cu soluţii, cu măsuri, dar negocierile sunt complexe, pentru că sunt negociate mai multe lucruri care fac parte dintr-un pachet. Nu se negociază separat CAS faţă de alte măsuri. Şi atunci trebuie să lucrăm pe toate planurile“, a precizat ministrul Finanţelor.
Să nu uităm că FMI-ul este de acord cu măsura reducerii CAS, însă o decizie va fi luată în funcție de sustenabilitatea unei eventuale scăderi a contribuţiilor cu 5%.
Și tocmai sustenabilitatea este pusă la îndoială de o parte dintre reprezentanții clasei politice. Liderii PDL și PNL Vasile Blaga și Klaus Iohannis au avut, ieri, o întâlnire comună cu oficialii FMI, iar reducerea CAS cu 5% a reprezentat una dintre temele de discuție.
La finalul întrunirii, cei doi lideri au precizat că Ponta nu a pregătit reducerea cu 5% a CAS-ului, o concluzie previzibilă, având în vedere declarațiile ezitante ale ministrului Ioana Petrescu.
Reprezentanții celor două partide de dreapta le-au solicitat oficialilor FMI ca reducerea CAS cu 5% să nu fie însoțită de măsuri compensatorii de genul impozitelor și taxelor, care au sufocat economia. Totodată, ei s-au angajat ca, la următoarea întâlnire cu FMI, să prezinte un plan de redresare economică. Ce va reuși să realizeze dreapta rămâne de văzut. Guvernului Ponta se pare că nu-i ies calculele. În ceea ce priveşte reducerea TVA, am putea asista la un episod similar precum cel legat de CAS. Amintim că nu doar reducerea CAS, din câte se pare, greu de realizat, a fost promisă de Guvernul Ponta. S-a făgăduit și reducerea TVA la alimente, însă acest topic nu a fost adus în discuție de către Guvern. Explicația? „În cadrul acestor întâlniri, nu am discutat de scăderea TVA. (...) Nu va fi o măsură în viitorul foarte apropiat, poate pe termen mediu“, a mărturisit ministrul Finanţelor, desființând pe moment ideea scăderii TVA la alimente, de altfel, un subiect inepuizabil, despre care, sub o formă sau alta, vom mai auzi vorbindu-se și în viitoarele campanii electorale...
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii