Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:36 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Ce va fi după 15 mai?

ro

11 May, 2020 00:00 3108 Marime text

Se anunță cu bucurie, pe diferite canale, că 15 mai va fi data la care va începe relaxarea măsurilor luate în contextul epidemiei de coronavirus.
Astfel, văd tot felul de poze şi filmulețe haioase pe paginile de socializare virtuală legate de cum se va desfăşura viaţa în România după data de 15 mai.
Ba imagini cu oameni cu dimensiuni de balenuțe, urmare a „autoizolării“ cu frigiderele în case, timp de două luni, ba oameni ce râd în nasul poliţiştilor şi al forţelor de ordine pentru că atunci se vor putea mişca în voie, fără declaraţii, ba prieteni care ne anunță că şi-au făcut deja rezervare la restaurant pentru data respectivă - când va fi permis (se spune).

Rezervări la muzeu nu am văzut să îşi facă vreunul, dar asta nu vine ca o surpriză. Văd politicieni care ne dau asigurări că după 15 mai vom putea circula între localităţi, dar şi politicieni care vin să îi contrazică pe aceştia. Văd glumiţe cu „anul ăsta, 1 Mai s-a mutat pe 15“ şi mă gândesc că, pentru mulţi, afirmația nu e o glumă. Văd oameni care îşi lustruiesc (vorba vine) costumele de plajă şi prosoapele, în vederea mult-aşteptatei prime plaje pe anul acesta. Văd prieteni ce abia aşteaptă relaxarea din 15 mai şi alții speriați total de aceasta.

Ce însă nu am văzut până acum a fost un plan de acţiune concret al autorităților, detaliat, clar, pus la punct legat de ce vor avea oamenii voie să facă ori nu, după 15 mai. Am văzut multe speculații, „fumigene“, contraziceri pe marginea subiectului, venind chiar din partea autorităților de la vârf despre care se presupune că acţionează calculat, în baza unei strategii, a unui plan bine pus la punct.
Nimic din atitudinea politicienilor ce ne conduc, indiferent de partid, nu mi-a dat de înțeles aşa ceva. Imaginea per ansamblu pe care eu o desprind din declaraţiile şi acțiunile din ultimele zile este (pentru mine, repet) una de improvizație. Un fel de „las', că merge şi-aşa“ combinat cu „las', că om vedea noi“.
Aşa că nu îmi rămâne, momentan, decât gândul, întrebarea: ce va fi după 15 mai?

Citește și:

Autoritățile se contrazic Ludovic Orban - „Suntem într-o analiză a motivelor de părăsire a localității”
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii