Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:27 13 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Balena Albastră şi oamenii mici

ro

07 Apr, 2017 00:00 2281 Marime text
Scriu pe Google „balena albastră“. La cele mai populare rezultate, îmi sunt prezentate titluri precum: „Atenţie, jocul are context criminal! Ce au dezvăluit autorităţile despre «Balena Albastră», „Cum se joacă «Balena albastră» şi ce sarcini primesc tinerii care acceptă provocarea“.
 
Dacă până acum ştiam că balena albastră este un mamifer marin, iată că, mai nou, este un joc virtual care se pare că ar fi început în Rusia şi face victime în rândurile tinerilor. Provocările primite în jocul „Balena Albastră“ sunt diferite, însă toate au ca scop inducerea unei stări de tristeţe. Jocul presupune îndeplinirea a 50 de cerinţe, ultima fiind sinuciderea.
 
Pericolele de pe internet nu au început cu Balena Albastră şi nici nu se vor termina cu acest joc. Ele sunt reale, iar problemele cu care unii copii se confruntă nu vor dispărea, cel puţin nu fără eforturi din partea familiei.
 
În mediul online, copiii ocolesc vârsta reală pentru a-şi face conturi pe Facebook, Instagram şi Twitter. În mediul online, se împrietenesc cu tot felul de oameni cu nickname-uri care mai de care mai ciudate, se îndrăgostesc, se ceartă, suferă. Distribuie melodii pe care nu ar trebui să le asculte la vârsta lor, distribuie imagini pe care nu ar trebui să le vadă la vârsta lor. Mai mult, în mediul online fac live-uri, la 12 noaptea, închişi în cameră cu prieteni, în văzul celorlalţi „prieteni“.
 
Uneori, uităm că ei sunt, de fapt, oameni mici, care, de cele mai multe ori, se simt singuri. Sunt supăraţi pe munca părinţilor, sunt furioşi pe cearta care a apărut între ei şi îşi doresc bani mulţi pentru ca mami şi tati să stea acasă.
 
Părinţii se descurcă cum pot cu ce vine peste ei, însă este esenţial de reţinut că dialogul, înţelegerea şi apropierea de copil încă de la o vârstă fragedă sunt cele mai simple şi mai bune soluţii.
 
Mama, tata şi copilul trebuie să reprezinte o manifestare a iubirii dintre om şi om, în care nimeni nu are cu ce să lovească şi în care nimeni nu e interesat de jocuri cu balene albastre.

Ti-a placut articolul?

Comentarii