Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:49 11 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Degringolada la români

ro

19 Dec, 2014 00:00 1986 Marime text


Iubiți cititori, indiferent de zona țării, de studii sau de vârstă, românul are un profil psihologic sofisticat. Acest lucru nu necesită o demascare deosebită pentru că iese la iveală oricând cineva are un necaz.
Zilele acestea, din păcate, ne confruntăm din nou cu urmările unei tragedii aeriene. Titluri de onoare, ajutoare acordate familiilor, rânduri elogioase, nici unele nu pot aduce înapoi viețile prețioase ale unor eroi de al cărui profesionalism a depins în nenumărate rânduri viața unor pacienți.

Printre victimele acestui accident se pare că se va număra încă un bun român, care a contribuit esențial la îmbunătățirea unui sistem respectat și adoptat chiar și în străinătate, doctorul Raed Arafat. Nu contest că o parte din vina pentru evidenta proastă intervenție pe apă a trupelor de salvare îi poate fi imputată, dar de aici până la zecile, poate chiar sutele de jurnaliști grăbiți să îl lovească din toate părțile s-a creat o enormă eroare. Sunt convins că o mare parte dintre acești răuvoitori nu știu cuvintele din ale căror inițiale s-a creat SMURD, dar se alătură unui curent ferm de defăimare a unui erou. De ce uităm că din septembrie 1990 acest medic român de origine palestiniană a început îmbunătățirea Serviciului Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare construit în slujba victimelor accidentelor de toate tipurile?

Dacă doriți să vă grăbiți să îl criticați, puteți să invocați deținerea în prezent a unei funcții politice poate prea înalte, pentru specializarea dânsului, dar nu putem accepta o exagerare de tipul titlului „Doctorul Moarte”.
Noi, românii, am fost alături de Gheorghe Hagi ca jucător, dar l-am luat în derâdere ca antrenor; noi, românii, l-am susținut în stradă printr-o mobilizare unică la momentul respectiv pe doctorul Raed Arafat, dar acum, copleșiți emoțional și influențați de o parte a presei, ne îndoim de capacitățile acestui salvator de profesie.

Funcționara care a răspuns de la Serviciul de Ambulanță a închis de nenumărate ori telefonul celor care sunau pentru a transmite coordonatele exacte și necesarul resurselor de salvare, motiv pentru care trupele s-au deplasat într-un loc eronat. Echipele de salvare au ajuns tardiv cu bărci, ba fără chei, ba fără motor și s-au îndreptat către locul tragediei vâslind, ca acum sute de ani. Să îl acuzăm pe secretarul de stat de uciderea a 4 colegi de echipă este ca și cum la fotbal ai acuza antrenorul în contul unui fotbalist care ratează un penalty.

În încheiere adresez trei mesaje: rog opinia publică să nu cadă în plasa unei manipulări naționale pentru demiterea unui profesionist din diverse interese; este imperioasă realizarea cu strictețe a investigațiilor legate de cauzele și vinovații acestui accident, cât și publicarea concluziilor juste; mesajul din urmă este cel de profund regret față de pierderea a patru viteji ce și-au dedicat timpul salvării altor vieți omenești. Condoleanțe familiilor îndurerate!

Ti-a placut articolul?

Comentarii