Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:38 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Când şi pentru cine va mai emite TVR

ro

05 Aug, 2014 00:00 2271 Marime text
„Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române a aprobat schimbarea strategiei de programe a Societăţii Române de Televiziune prin diferenţierea identităţii editoriale a canalelor publice“, transmitea, ieri, Mediafax.
Noroc cu astfel de evenimente, gen întâlnirile conducerii acestei instituţii publice, că mai aude şi românul de rând de ea. În rest... n-ai prea zice că îşi adjudecă un loc de frunte în preferinţele telespectatorilor români. Acum, se vorbeşte despre transformarea TVR 1 din televiziune generalistă într-o televiziune de ştiri. Deocamdată, suntem la nivel declarativ: trebuie să se propună, trebuie să se dezbată, trebuie să se mai şi aprobe... Drum lung, anevoios, dacă ne uităm la contextul politic actual. Poate vă întrebaţi ce are a face politicul în această ecuaţie?! Din păcate, are, chiar prea mult pentru o instituţie publică asemenea Societăţii Române de Televiziune. De mai bine de 20 de ani, nimeni nu a reuşit să pună la punct o politică editorială pe termen lung pentru această instituţie. De mai bine de 20 de ani, informaţiile servite românilor de postul public de televiziune suferă destul de mult la capitolul profesionalism. Este ca un labirint în care, după mai bine de 20 de ani, îţi dai seama că drumurile nu au dus, cel puţin până acum, chiar nicăieri. De mai bine de 20 de ani, la TVR, oamenii vin şi pleacă odată cu guvernele!
Nu vreau să se creadă că dau cu pietre în tot ce înseamnă postul public de televiziune. Sunt emisiuni care merită cu mult mai multă atenţie decât „Ştirile de la ora 5“, după cum sunt profesionişti în ale televiziunii în faţa cărora spectatorii îşi scot pălăria. Din păcate, sunt din ce în ce mai puţini şi tot mai marginalizaţi, în timp ce emisiunile cu adevărat bune sunt foarte slab mediatizate. Sunt însă promovaţi în funcţii de conducere oameni precum... Cristian Zgabercea, nimeni altul decât omul bun la toate odinioară la Consiliul Judeţean Constanţa. Despre activitatea lui profesională acolo nu am prea auzit de când a fost numit în funcţia măreaţă, am auzit însă, în ultima vreme, că i-ar fi dus plosca preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, şi i-ar fi pus pamperşii, dacă ne luăm după declaraţiile primarului Radu Mazăre. Jenant! Şi probabil ca el mai sunt şi alţii în conducerea instituţiei...
Având în vederea oferta foarte mare de pe piaţa media din ţara noastră, activitatea Societăţii Române de Televiziune este, practic, inexistentă în prezent şi nu că nu ar emite, ci pentru simplul fapt că, în ciuda unor bugete invidiate de multe alte instituţii publice, niciun manager, director, preşedinte de consiliu de administraţie sau cum s-o numi el şi ce funcţie o mai avea nu a investit mare lucru în promovare, a început să taie din investiţiile în calitate şi a pus preţ pe cu totul alte grile de evaluare. Salariile, onorariile, deplasările în străinătate - acestea sunt subiectele care i-au făcut celebri, în decursul timpului, pe oamenii TVR-ului. Din păcate, trebuie să recunoaştem că, în comparaţie cu alte televiziuni publice din unele ţări chiar şi din afara spaţiului Uniunii Europene, Societatea Română de Televiziune a pierdut de mult startul.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii