Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:55 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşte! Reduta „ZIUA de Constanța“

ro

28 Nov, 2014 00:00 2866 Marime text
Mihai Petre
Analist politic
 
Când mă gândesc la ZIUA de Constanța, îmi vin în minte doi termeni antagonici: prieten și opozant.
Prieten, întrucât relația mea cu ziarul a fost una personală, care a depășit cu mult limitele instituționale (chiar și atunci când am fost criticat, tot prieten mi-a fost). Opozant, întrucât a fost și rămâne unul dintre puținele ziare de opoziție consecvente care au criticat dur și ferm administrația Mazăre-Constantinescu, mai ales în perioada când social-democrații de la malul mării erau pe coama valului.

Ca fost om politic, am colaborat excelent cu ZIUA. Eram foarte atent la pagina de politică, dar mai ales la cea de eveniment-anchete întrucât, dacă nu zilnic, atunci sigur la două zile apăreau informații „brand new“ de care nici măcar n-auzisem. În calitatea mea de fost jurnalist, de purtător de cuvânt al PDL și de om care a relaționat cu presa încă din 1996, cel puțin teoretic, ar fi trebuit să știu multe, numai că ZIUA mi-o lua înainte. Țin minte că mă mai și certam cu unii dintre jurnaliștii ziarului când mă întrebau de lucruri care se întâmplaseră și despre care nu credeam că era posibil să se fi întâmplat. În plus, de la un moment dat, începusem să citesc ZIUA ca să aflu ce se întâmplă în celelalte partide, dar mai ales la mine în partid.

O perioadă, am fost și editorialist sporadic al ziarului. Mulțumesc pe această cale conducerii de atunci și de azi, pentru că am avut șansa de a mă exprima și altfel decât în calitatea mea de om politic. A fost o bucată de timp (cred că vreo doi ani) de care îmi voi aduce aminte cu mare plăcere.
Am apreciat verticalitatea jurnaliștilor și a ziarului în ansamblul său, în raport cu toate partidele și liderii politici locali, dar mai ales în raport cu administrația Mazăre-Constantinescu. În contextul în care alte ziare au mai schimbat din macaz, în funcție de interese, ZIUA a rămas pe poziție și nu a făcut niciun fel de compromis cu băieții deștepți ai Constanței care, mai mult ca sigur, au tras multe săgeți ca să-l controleze.
Practic, ZIUA de Constanța a fost o redută în fața administrației PSD. De fapt, a fost singura redută adevărată, întrucât o mare parte a clasei politice locale doar a mimat opoziția. Dacă toate partidele s-ar fi bătut pentru Constanța așa cum s-a bătut ZIUA, atunci Mazăre și Constantinescu ar fi fost istorie încă de prin anul 2004.

ZIUA a dat o lecție, o dă și azi, politicienilor locali despre ceea ce înseamnă opoziția adevărată, fără coabitare, fără interese transpartinice, fără mâini strânse pe sub masă. N-ar strica un schimb de experiență, de pildă ziariștii de la ZIUA să facă un stagiu prin partidele de opoziție și politicienii din opoziție prin redacția ziarului. Mai mult ca sigur că opoziția locală ar deveni cu adevărat opoziție și mulți politicieni ar învăța să scrie corect.
Știu că ziarul a trecut și prin momente mai delicate. Era de așteptat ca bătălia locală să lase urme. Văd însă că a rezistat și rezistă foarte bine.
Întrucât scriu aceste rânduri în Postul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, tuturor jurnaliștilor din redacție le doresc ca bunul și milostivul Dumnezeu să le lumineze gândul și scrisul, să-i întărească în fața ispitelor de tot felul și să le dăruiască har pentru cât mai multe articole în slujba celor mulți. Conducerii îi doresc să nu se schimbe, să rămână la fel cum o știu.
 
La mulți și binecuvântați ani!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii