Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:02 12 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unele proiecte SAPARD vor fi schimbate

ro

11 Jul, 2003 00:00 587 Marime text

Facilitati in asigurarea surselor de finantare

Modificarile intervin in cazul masurii privind dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale * Procentul minim solicitat pentru prima transa de plata se va reduce de la 30% la 20% din valoarea eligibila a proiectului

Reprezentantii Agentiei SAPARD vor opera unele schimbari in continutul unor proiecte pentru a sprijini beneficiarii publici care au dificultati in asigurarea surselor de finantare. "Este vorba despre modificari de ordin procedural, menite sa fluidizeze procesul de implementare si plata a proiectelor SAPARD, in cadrul masurii referitoare la dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale", ne-a declarat Gheorghita Corbu, directorul Biroului Regional 2 Sud-Est - SAPARD.Astfel, beneficiarul poate solicita o plata preliminara pentru rambursarea cheltuielilor de proiectare, inainte de a solicita plata aferenta primei transe din cele maximum cinci solicitate prin declaratia de esalonare. Plata preliminara poate fi solicitata numai de consiliile locale care au finalizat toate procedurile de licitatie, respectand Manualul de proceduri pentru contractele de achizitii publice de servicii, bunuri si lucrari si au incheiat inclusiv contractul cu firma de constructii care va executa lucrarea. Cea de-a doua modificare consta in faptul ca valoarea primei transe s-a redus procentual de la 30% la minim 20% din valoarea totala eligibila a proiectului, minus cheltuielile de proiectare rambursate daca plata preliminara a fost solicitata. Beneficiarii au obligatia de a depune la birourile regionale de implementare a Programului SAPARD declaratia de esalonare a platilor, imediat dupa finalizarea procedurii de achizitie publica pentru realizarea proiectului. Dosarul cererii de plata a cheltuielilor de proiectare se depune, cel mai devreme, odata cu declaratia de esalonare a platilor.

Consiliile locale pot solicita pana la cinci rambursari

Pentru finantarea proiectului din cadrul Programului SAPARD se aplica principiul rambursarii, respectiv faptul ca nu se acorda avans, ci se ramburseaza cheltuieli efectuate. Executia proiectului se asigura din surse proprii, pana la rambursarea sumelor de catre Agentia SAPARD. Aceasta rambursare se face in baza cererilor de plata depuse de beneficiar si insotite de documente justificative, respectiv facturi, contracte, ordine de plata. Consiliile locale pot solicita pana la cinci rambursari care acopera integral valoarea eligibila a proiectului. Rambursarea cheltuielilor aferente transei de plata se face in maximum 90 de zile de la depunerea cererii de plata, la biroul regional al agentiei. SAPARD (Special Pre-Accession Programme for Agriculture and Rural Developement) este un program special destinat sustinerii agriculturii si dezvoltarii rurale. Romania va primi 150 de milioane de euro anual, pana in anul 2006, fiind a doua tara, dupa Polonia, in ceea ce priveste dimensiunea fondurilor primite.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii