Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:14 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un imprumut de 25 de milioane de dolari care nu va ajuta directiile silvice

ro

07 Nov, 2003 00:00 830 Marime text

Intre Romania si BIRD s-a semnat un acord de imprumut pentru "Proiectul de dezvoltare forestiera" * Acesta este destinat, in mare parte, industriei de exploatare si padurilor private care se vor uni in asociatii * Surse din cadrul Directiei Silvice Constanta au afirmat ca directiile silvice nu vor vedea mare lucru din acesti bani

In urma cu ceva timp, a fost ratificat Acordul de imprumut dintre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, semnat la Bucuresti la 31 ianuarie 2003, in valoare de 25 milioane dolari USD. Acest acord este destinat finantarii "Proiectului de dezvoltare forestiera". Programul va fi realizat de catre Unitatea de Management al Proiectului, care urmeaza sa fie constituita prin ordin al Ministrului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului. Contributia partii romane la finantarea proiectului va fi asigurata astfel: suma de 2,01 milioane dolari va veni de la bugetul de stat prin bugetul MAPAM, 4,59 milioane dolari din surse proprii ale Regiei Nationale a Padurilor "Rom Silva" si 0,3 milioane dolari din contributia Centrului de informare pentru afaceri in sectorul forestier (ForSBIC). Proiectul are drept obiectiv mentinerea si imbunatatirea unei administrari durabile, din punctul de vedere al mediului, a resurselor silvice aflate in proprietate de stat si privata, in scopul cresterii contributiei pe care resursele silvice o aduc la dezvoltarea economiei nationale si rurale. Principalele componente ale proiectului sunt: crearea unui sistem de asigurare a unei administrari durabile a padurilor private, atenuarea consecintelor restituirii terenurilor impadurite asupra administrarii padurilor statului si sprijinirea cresterii productivitatii si competitivitatii industriilor forestiere. Ultimul pe lista obiectivelor de atins este punctul care prevede cresterea sprijinului public pentru o administrare durabila a padurilor.

Proiectul nu este favorabil directiilor silvice

In domeniul crearii unui sistem de asigurare a unei administrari durabile a padurilor private se va pune accent pe intarirea capacitatii Departamentului Padurilor din cadrul MAPAM pentru furnizarea de servicii de extensie si consultanta necesare proprietarilor de padure privati, ca si pentru supravegherea, reglementarea si monitorizarea unor activitati de administrare durabila a padurilor aflate in proprietate privata si de stat. Procedurile de reglementare si monitorizare se vor face prin: asigurarea de servicii de consultanta si instruire si furnizarea de bunuri si echipamente, inclusiv mobilier si echipament de birou, echipament de teren, vehicule necesare efectuarii inspectiilor de teren si echipament de instruire. Se are in vedere sprijinirea, prin MAPAM, a infiintarii si functionarii unor asociatii nationale si locale ale proprietarilor de padure privati, inclusiv asigurarea asistentei pentru dezvoltarea profilului membrilor, planurilor de recrutare, planurilor de dezvoltare a afacerilor, dezvoltarea institutionala pentru managementul financiar si al achizitiilor, prin furnizarea de instruire si servicii. Cel mai important obiectiv este sprijinirea infiintarii unui sistem national de informare si monitorizare privind administrarea padurilor, prin furnizarea de servicii, inclusiv servicii tehnice, si de instruire. "Aceasta componenta este destinata, in special, administrarii padurilor private prin asocierea lor, fapt care pe noi nu ne avantajeaza sau dezavantajeaza in nici un fel", comenteaza surse din cadrul Directiei Silvice Constanta, respectiv inginer Mihai Neacsu.

In teritoriu se vor primi doar niste directive

Atenuarea consecintelor restituirii terenurilor impadurite asupra administrarii padurilor statului presupune sprijinirea RNP pentru elaborarea si realizarea unui plan strategic, pentru a intari si finanta functia Regiei Nationale de administrare a padurilor statului, prin furnizarea de servicii, instruire si bunuri. De-abia la acest capitol se au in vedere reabilitarea si extinderea retelei de drumuri forestiere pentru a reduce impactul asupra mediului inconjurator si a mari viabilitatea economica a exploatarii padurilor de productie ale statului, prin realizarea de lucrari si furnizarea de bunuri si servicii. In opinia specialistilor din domeniul silvic, exista posibilitatea ca regia nationala sa se aleaga doar cu niste hartii. In teritoriu, insa, se vor primi doar niste directive care vor trebui transpuse in fapte, dar se asteapta sa se vada pe banii cui.

Industria forestiera va fi mai castigata

Poate cel mai clar punct din Proiectul de exploatare forestiera este cel destinat sprijinirii cresterii productivitatii si competitivitatii industriilor forestier prin infiintarea si functionarea ForSBIC, obiectivele amintite urmand a fi realizate prin furnizarea de bunuri si servicii. Practic, directiile silvice teritoriale vor putea obtine oarece finantari doar in cadrul ultimului obiectiv al proiectului, care prevede cresterea sprijinului public pentru o administrare durabila a padurilor. Dezvoltarea directiilor silvice nu s-a avut in vedere prin acest proiect, totul rezumandu-se la obiective majore precum padurile private si industria forestiera, declara aceeasi sursa din cadrul directiei teritoriale. S-a plecat de la ideea elaborarii si aplicarii unei strategii si campanii de dezvoltare a constiintei publice, vizand principalele grupuri implicate, dar si marele public, organizatiile neguvernamentale, factorii de decizie guvernamentali si din cadrul RNP.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii