Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:45 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sistemul de antrepozitare fiscala doreste eradicarea evaziunii in acest domeniu

ro

17 Nov, 2003 00:00 775 Marime text

Noua legislatie privind produsele accizabile

De la 1 ianuarie 2004 se va institui sistemul de antrepozitare fiscala, conform prevederilor O.G. nr. 86/2003 privind reglementarea unor masuri in domeniul financiar-fiscal pentru urmatoarele grupe de produse: alcool si bauturi alcoolice, produse din tutun si uleiuri minerale.Productia si/sau depozitarea produselor accizabile, acolo unde acciza nu a fost platita, pot avea loc numai intr-un antrepozit fiscal. Prin urmare, un antrepozit fiscal poate fi folosit numai pentru producerea si/sau depozitarea acestor produse. Ministerul Finantelor Publice defineste productia de produse accizabile ca reprezentand orice operatiune de fabricare, procesare sau modificare sub orice forma a acestora. Antrepozitul fiscal poate functiona numai pe baza unei autorizatii emise de Ministerul Finantelor Publice, ca autoritate fiscala competenta.

Autorizarea antrepozitelor

Pentru obtinerea autorizatiei, se va depune o cerere la autoritatea fiscala competenta, insotita de urmatoarele documente: amplasarea si natura locului, tipurile si cantitatea de produse accizabile estimate a fi produse si/sau depozitate in decursul unui an, identitatea si alte informatii cu privire la persoana care urmeaza sa-si desfasoare activitatea ca antrepozitar autorizat, precum si capacitatea persoanei care urmeaza a fi antrepozitar autorizat de a satisface cerintele de autorizare. De asemenea, antrepozitarul autorizat trebuie sa prezinte o copie a contractului de administrare sau a actelor de proprietate ale locului unde este amplasat sediul, iar daca solicitantul nu este proprietarul locului, cererea trebuie sa fie insotita de o declaratie din partea proprietarului, prin care se confirma permisiunea de acces pentru personalul cu atributii de control. Autoritatea fiscala competenta elibereaza autorizatia de antrepozit fiscal pentru un loc, numai daca acesta urmeaza a fi folosit pentru producerea, imbutelierea, ambalarea, primirea, detinerea, depozitarea si/sau expedierea produselor accizabile. In cazul unui loc autorizat numai ca antrepozit fiscal de depozitare, cantitatea de produse accizabile depozitate trebuie sa fie mai mare decat cantitatea pentru care suma accizelor potentiale este mai mare de 50.000 euro. Locul trebuie sa fie amplasat, construit si echipat astfel incat sa se previna scoaterea produselor accizabile din acest spatiu fara plata accizelor. Acelasi loc nu va fi folosit pentru vanzarea cu amanuntul a produselor accizabile. In cazul unei persoane fizice care urmeaza sa functioneze ca antrepozitar autorizat, aceasta este obligata sa dovedeasca prin cazier ca nu a fost condamnata definitiv pentru evaziune fiscala, abuz de incredere, fals, uz de fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita, in Romania sau in oricare dintre statele straine in care aceasta a avut domiciliul/rezidenta in ultimii cinci ani. Persoanele juridice care urmeaza sa functioneze ca antrepozitar autorizat, administratorii acestor persoane juridice vor face, de asemenea, dovada ca nu au fost condamnati definitiv din aceleasi motive, in acelasi interval de timp.

Conditii impuse viitorilor antrepozitari

Persoana care urmeaza sa isi desfasoare activitatea ca antrepozitar autorizat trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte. Astfel, trebuie sa depuna la autoritatea fiscala competenta o garantie financiara care sa acopere riscul de neplata a accizelor pentru produsele accizabile care sunt produse, primite, depozitate sau expediate din antrepozitul fiscal. Garantiile pot fi: depozite in numerar, ipoteci, garantii bancare sau garantii personale. Sa instaleze si sa mentina incuietori, sigilii, instrumente de masura sau alte instrumente similare adecvate, necesare asigurarii securitatii produselor accizabile amplasate in antrepozitul fiscal. Are obligatia sa tina evidente exacte si actualizate cu privire la materiile prime, lucrarile in derulare si produsele accizabile finite, produse sau primite in antrepozitele fiscale si expediate din acestea, si sa prezinte evidentele corespunzatoare la cererea autoritatilor fiscale. In plus, trebuie sa asigure accesul autoritatilor fiscale competente in orice zona a antrepozitului fiscal, in orice moment in care antrepozitul fiscal este in exploatare sau este deschis pentru primirea sau expedierea produselor. Antrepozitarii au obligatia indiscutabila sa prezinte produsele accizabile pentru a fi inspectate de autoritatile fiscale competente, la cererea acestora, si sa asigure in mod gratuit un birou in incinta antrepozitului fiscal, la cererea acestora. Nu se exclude privind raportarea catre autoritati a oricarei extinderi sau modificari a structurii antrepozitului fiscal, precum si a modului de operare in acesta, care poate afecta cuantumul garantiei financiare constituite.

Componentele autorizatiei

Structura autorizatiei de antrepozitare va fi compusa dintr-o serie de elemente de identificare a antrepozitarului autorizat.In continutul documentului vor intra si descrierea si amplasarea locului antrepozitului fiscal, tipul produselor accizabile si natura activitatii, capacitatea maxima de depozitare in cazul antrepozitelor fiscale utilizate numai pentru operatiuni de depozitare, nivelul garantiei financiare si perioada de valabilitate a autorizatiei. In cazul antrepozitelor fiscale autorizate pentru depozitare, capacitatea maxima de depozitare a antrepozitului fiscal propus se determina de comun acord cu autoritatea fiscala. Respingerea cererii de autorizare se comunica in scris, o data cu motivele luarii acestei decizii, caz in care persoana care a depus cererea poate contesta aceasta decizie, conform prevederilor legislatiei in vigoare.

Termene de depunere a cererilor

Pentru obtinerea autorizatiilor de antrepozite fiscale cu valabilitate de la data de 1 ianuarie 2004, persoanele care intentioneaza sa fie antrepozitari autorizati pot depune cereri la Ministerul Finantelor Publice, incepand cu data de 1 octombrie 2003. Emiterea autorizatiilor de antrepozite fiscale se efectueaza in baza deciziei unei comisii instituite la nivelul Ministerului Finantelor Publice prin ordin al ministrului Finantelor Publice. Autorizatiile se elibereaza in termen de 30 de zile de la data depunerii documentatiei complete. Toate autorizatiile emise in cursul anului 2003 in baza Legii nr. 521/2002 privind regimul de supraveghere si autorizare a productiei, importului si circulatiei unor produse supuse accizelor sunt valabile pana la data de 31 decembrie 2003. In cazul agentilor economici autorizati potrivit prevederilor Legii nr. 521/2002, ale caror autorizatii expira dupa data intrarii in vigoare a O.G. nr. 86/2003 privind reglementarea unor masuri in materie financiar-fiscala, publicata in Monitorul Oficial nr. 624/31.08.2003, valabilitatea acestor autorizatii se prelungeste de drept pana la data de 31 decembrie 2003, cu conditia platii taxei legale de autorizare, calculata proportional cu perioada de valabilitate ramasa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii