Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:45 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prin executare silita s-au adus la buget peste 12 miliarde lei

ro

24 Jan, 2004 00:00 820 Marime text

Incoerenta in legislatia financiara

Organele fiscale nu cunosc inca modalitatea prin care pot ajunge in posesia informatiilor despre conturile bancare ale debitorilor * Ordinul care sa reglementeze atributiile si competentele comisiei de licitatie inca nu a aparut

Codul de Procedura Fiscala a adus cu sine si modificari in domeniul urmaririi si executarii silite privind impozitele si taxele locale. Pana la aparitia acestui act normativ, inspectorii din cadrul SPITVBL Constanta - Serviciul Public de Impozite, Taxe si Venituri la Bugetul Local, care deservesc Serviciul de Urmarire si Executare Silita, au aplicat prevederile Ordonantei 39/2003. Pe plan local, Serviciul de Urmarire si Executare Silita are ca obiect recuperarea creantelor fiscale datorate si neachitate la termenele scadente catre bugetul local. Daca pana acum plata obligatiilor la bugetul de stat se efectua de catre debitori distinct, pe fiecare impozit, prioritare fiind, intr-o anumita ordine, obligatiile stabilite prin acte de control cu termene de plata in anul curent, expirate, acum cele care trebuie urmarite si incasate primele sunt sumele reprezentand debitele fiscale cu termene de plata in anul curent. Acestea sunt urmate, in ordine, de restantele datorate si neachitate la data de 31 decembrie a anului precedent, in ordinea vechimii, pana la stingerea integrala a acestora. Referitor la obtinerea de informatii bancare privind situatia conturilor debitorului, s-a produs o modificare majora, nimeni nestiind cum se va ajunge in posesia acestor date. Fiecare banca va comunica organului fiscal informatiile bancare in primele cinci zile ale fiecarei luni, urmand ca acesta sa decida daca poate actiona in recuperarea debitelor prin popriri bancare sau nu. De cand a aparut acest act normativ, bancile vor comunica informatiile doar Ministerului Finantelor Publice, in prima jumatate a fiecarei luni, asa cum prevede legea, care a omis sa mentioneze daca organul fiscal mai poate avea acces direct la aceste informatii.

Licitatia bunurilor sechestrate

Asa cum se stie deja, orice bun material aflat in posesia administratiei locale, obtinut prin executare silita, indiferent de natura acestuia, trebuie valorificat pentru a se putea acoperi cu bani debitul creat de o persoana fizica sau juridica. In prima faza, colectorul de taxe si impozite organizeaza o licitatie de vanzare a bunurilor. Se mentine supervizarea licitatiei de catre o comisie, care pana in acest an trebuia sa fie formata din trei persoane, numite de catre reprezentatul legal al creditorului bugetar local, urmand ca in viitor sa fie publicat un ordin care sa delimiteze atributiile si competentele acesteia. Codul de Procedura Fiscala mentioneaza, comparativ cu vechea ordonanta, ca, pentru a putea participa la o licitatie, fiecare licitant trebuie sa faca dovada ca nu are obligatii fiscale restante. Se mai prevede ca sumele din contul cheltuielilor de executare silita se fac venit la bugetul de stat, iar daca vanzarea bunurilor respective nu acopera decat cheltuielile executarii silite, acestea nu vor fi sechestrate. Pana la publicarea normelor metodologice care vor reglementa diferite aspecte privind procedura de urmarire si executare silita din domeniul impozitelor si taxelor locale, deocamdata s-au produs cateva modificari si s-au introdus notiuni si reglementari noi privind aceasta speta. Codul de Procedura Fiscala aduce ca elemente de noutate notiuni si reglementari ca: domiciliu fiscal, act administrativ fiscal, stare de fapt fiscala, a fidejusiunii si consemnarii de mijloace banesti ca noi tipuri de garantii. "In cursul anului precedent s-au primit spre urmarire si executare silita debite in suma de aproximativ 17 miliarde lei, din care s-au incasat aproximativ 12 miliarde lei", a declarat Virginia Stefanica, director general al SPITVBL Constanta. In prezent, pe rolul instantelor de judecata se afla dosare cu sume de recuperat de circa 5 miliarde lei. Din totalul sumei de 17 miliarde lei, aproximativ patru miliarde reprezinta debite de la persoane fizice si 13 miliarde de la persoanele juridice. "Comparativ cu alti ani, nivelul de colectare prin acest instrument a crescut simtitor", a mentionat Bogdan Dima, seful Serviciului de Urmarire si Executare Silita din cadrul aceleiasi institutii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii