Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:06 13 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O singura firma este considerata intreprindere mare

ro

25 Oct, 2002 00:00 2007 Marime text

In Topul firmelor din Medgidia

Dintr-un numar total de 1.595 agenti economici existenti la data de 31 decembrie 2001, doar 746 au depus bilantul contabil si doar 24 au fost premiati pentru activitatea desfasurata * SC ENB SRL are un numar de 31 de salariati si o cifra de afaceri de 225.815.938.000 lei, ceea ce ii permite incadrarea in categoria intreprinderilor mari * Cifra de afaceri de 47.621.566.000 lei a Edilmed nu reuseste sa-i "incalzeasca" pe locuitorii Medgidiei

Ieri, la Medgidia a avut loc "editia locala" a Topului firmelor, a carui varianta judeteana s-a desfasurat recent si in Constanta. Datorita faptului ca municipiul Medgidia detine locul doi in topul oraselor judetului Constanta, Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta a organizat, ieri, festivitatea de premiere a societatilor cu cele mai bune rezultate economice obtinute in anul 2001, inregistrate cu sediul in Medgidia. Daca declinului economic al zonei Medgidia cotidianul nostru i-a consacrat o pagina, Topul firmelor din Medgidia reflecta din plin acest lucru. Astfel, dintr-un numar total de 1.595 agenti economici existenti la data de 31 decembrie 2001, doar 746 au depus bilantul contabil (fapt care le atesta derularea de activitati) si doar 24 au fost premiati pentru activitatea desfasurata. Conditiile de participare la top au fost urmatoarele: rata profitului brut sa nu fie sub 1% sau peste 100%; nivelul cifrei de afaceri sa fie de peste un miliard lei la micro-intreprinderi si peste 1,5 miliarde lei la celelalte firme; datoriile restante la bugetele publice sa nu depaseasca 5% din cifra de afaceri; numarul mediu de salariati sa fie de minim doi. Au fost excluse din top firmele cu faliment declarat, cele in curs de lichidare sau reorganizare judiciara si cele care au depasit perioada de functionare stabilita in actul constitutiv. Datele au fost preluate din bilantul contabil depus la Directia Finantelor Publice de fiecare firma inregistrata la Registrul Comertului Constanta. Catalogul "Topul firmelor Medgidia" cuprinde un numar de 39 de societati clasificate dupa metodologia amintita mai sus si primele 100 de firme, dupa marimea cifrei de afaceri.

O singura intreprindere mare

Conditiile pentru integrarea in categoria micro-intreprinderilor, intreprinderilor mici, mijlocii si mari sunt compuse prin alternarea sau conectarea a doua criterii: cifra de afaceri si numar de salariati. In cazul Medgidiei, doar o singura societate intruneste criteriul marimii cifrei de afaceri. SC ENB SRL, care are ca obiect de activitate comertul cu ridicata, nespecializat de produse alimentare, bauturi, tutun, are un numar de 31 de salariati, dar o cifra de afaceri de 225.815.938.000 lei, ceea ce ii permite incadrarea in categoria intreprinderilor mari. Chiar daca nu intruneste conditia numarului de salariati pentru aceasta categorie, 250, cifra de afaceri si profitul sunt graitoare. In fapt, aceeasi societate este cea care ocupa prima pozitie in Topul celor 100 de firme din Medgidia clasificate in functie de marimea cifrei de afaceri. Urmatoarele pozitii in acest Top 100 sunt ocupate de: Etermed SA, care are ca obiect de activitate fabricarea cimentului, varului si ipsosului (cifra de afaceri - 56.419.328.000 lei), aceasta fiind una dintre societatile infiintate prin externalizarea unor activitati ale Lafarge Romcim, iar pozitia treia este ocupata de SC Edilmed, care detine monopolul local in obiectul sau de activitate, care il constituie producerea aburului si a apei calde. Cu o cifra de afaceri de 47.621.566.000 lei, Edilmed nu reuseste, insa, sa incalzeasca foarte bine casele locuitorilor Medgidiei, cat despre apa calda, aceasta vine doar o singura data pe saptamana.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii