Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:43 13 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O banca pentru IMM-uri

ro

24 Sep, 2002 00:00 1174 Marime text

Miro Bank a deschis o sucursala in Constanta

Miro Bank a luat fiinta pe structura vechii Microentreprise Credit Romania * Transformarea in banca a presupus majorarea capitalului social la limita minima ceruta de BNR, de noua milioane dolari * La activitatea de creditare se adauga si alte servicii bancare, cum ar fi conturi curente, depozite la termen, tranzactii internationale etc.

Sectorul intreprinderilor mici si mijlocii are o deosebita importanta in structura economiei nationale, motiv pentru care acesta este sustinut prin programe de dezvoltare cu finantare externa, facilitati din partea statului etc. Microentreprise Credit, infiintata in 1999, ca societate de creditare in sectorul micro-intreprinderilor, a avut rolul de testare a pietei pentru o viitoare banca ce ofera servicii de creditare in acest sector. Pe structura acesteia a luat fiinta Miro Bank, cu centrala in Bucuresti. Banca a devenit operationala in iulie 2002. Incepand de ieri, a fost inaugurata sucursala Miro Bank din Constanta. Dupa cum au precizat persoane din conducerea centrala a bancii, "deschiderea unei sucursale in Constanta a fost dictata de factori de piata, sectorul micilor intreprinderi fiind dezvoltat in acest oras cu avantajul deschiderii la mare".

Micro Credit a spart gheata

Societatea de creditare in domeniul IMM-urilor este cunoscuta in special clientilor sai, care, la sucursala din Constanta, sunt in numar de aproximativ 200, pentru servicii financiare in scopul oferirii suportului material pentru dezvoltarea societatilor comerciale mici si a activitatilor desfasurate de persoanele fizice autorizate si asociatiilor familiale. Actionarul unic al Microentreprise Credit Romania (MCR) era Internationale Micro Investitionen AG (IMI), o societate de investitii cu capital german, destinata cu precadere celor cu venituri scazute. Dupa cum a declarat presedintele actualei Miro Bank, Ralf Niepel, "MCR a fost infiintata pentru a testa piata in domeniul creditarii IMM-urilor, iar rezultatele s-au dovedit favorabile extinderii societatii".

O banca europeana pentru IMM-uri romanesti

Este de mentionat ca transformarea Microentreprise Credit Romania in banca a presupus o serie de modificari, printre care avizarea de catre Banca Nationala a Romaniei si majorarea capitalului social la cota de noua milioane dolari (minimul acceptat pentru autorizarea ca banca). La aceasta majorare au participat si alti actionari care au creat bazele bancii de microfinantare Miro Bank. Astfel, IMI a ramas cu 10% din totalul actiunilor Miro, iar IFC (International Finance Corporation - membra a grupului Bancii Mondiale), BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare), Commerzbank (Germania) si DEG detin fiecare 22,5% din actiuni. Presedintele Miro Bank, Ralf Niepel, a declarat ca "este posibil ca anul viitor sa se alature ca actionar o societate de investitii financiare din Olanda, FMO". Actionarii au decis ca, de la nivelul centralei Miro Bank si pana la cel al sucursalelor, conducerea sa fie formata din echipe mixte. Acest lucru este reflectat si la sucursala constanteana care o are ca director coordonator pe Catalina Bucur si ca director executiv pe Michael Barleon. Potrivit declaratiei directorului Catalina Bucur, "Miro Bank se deosebeste de Micro Credit prin o mai mare varietate de servicii, la cele de creditare oferite de MCR fiind adaugate servicii bancare cum ar fi: plati, conturi curente; depozite la termen si conturi de economii; tranzactii internationale; operatiuni documentare; operatiuni de schimb valutar". Ca proiecte de viitor, presedintele Miro a precizat ca "se afla in pregatire un plan de introducere a cardurilor, care, in prima faza, vor fi doar de debit. Acest obiectiv necesita stabilirea unor contacte cu alte banci". Pentru o mai mare eficienta a operatiunilor bancare, clientii bancii vor primi un card pe care vor fi stocate informatiile despre acestia. Pentru identificare, cardul va purta fotografia titularului. Miro Bank este a 40-a banca infiintata in tara noastra, drept pentru care serviciile oferite de aceasta trebuie sa o diferentieze de celelalte, iar sectorul de adresabilitate este cel care poate atrage potentiali clienti. Reteaua nationala a Miro Bank cuprinde mai multe sucursale situate in Bucuresti, Brasov, Cluj, Timisoara si Constanta. In viitorul apropiat se vor inaugura inca trei sucursale in Bucuresti, Craiova si Oradea, iar in intervalul 2003-2004, reteaua va fi extinsa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii