Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:44 21 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

INS Câştigul salarial mediu net a crescut cu 101 lei în noiembrie 2021, comparativ cu luna precedentă

ro

13 Jan, 2022 10:01 3483 Marime text


Câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.944 lei, în noiembrie 2021, cu 171 lei (+3%) mai mare decât în octombrie 2021, iar câştigul salarial mediu nominal net s-a situat la 3.645 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 101 lei (+2,8%), a anunţat joi Institutul Naţional de Statistică.

INS menţionează că valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), respectiv 9.055 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, 1.875 lei.

Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6,9%.

Indicele câştigului salarial real a fost 99,2% pentru luna noiembrie 2021 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Indicele câştigului salarial real a fost 102,8% pentru luna noiembrie 2021 faţă de luna precedentă. 

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători.

Evoluţia câştigului salarial real depinde, atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu nominal net, cât şi de rata inflaţiei.

În luna noiembrie 2021, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut faţă de luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari, în funcţie de contracte/proiecte. 

În sectorul bugetar, s-au înregistrat ușoare creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă, în învăţământ (+0,8%), respectiv în administraţia publică (+0,6%). Ȋn sănătate şi asistență socială câştigului salarial mediu net a avut același nivel cu cel din luna precedentă. 

Sursa foto: ZIUA de Constanța
.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii