Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:52 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Imprumuturi nerambursabile pentru comunitatile sarace

ro

08 Feb, 2003 00:00 951 Marime text

Fiecare beneficiar primeste 75.000 USD

Numai proiectele declarate eligibile de catre Fondul Roman de Dezvoltare Sociala vor primi banii din partea finantatorilor romani si straini * Comunitatea rurala beneficiara trebuie sa contribuie cu minim 10% din valoarea proiectului * Termenul limita de predare a documentelor este 31 martie

Multi dintre constanteni ar dori sa se numere in categoria acelor intreprinzatori norocosi care au reusit sa faca rost de o finantare externa pentru a pune bazele unei afaceri profitabile. Accesul la informatiile cu privire la aceste programe de ajutor venite din partea diferitelor institutii internationale nu este intotdeauna la indemana oricui, in Constanta existand totusi un loc de unde se pot obtine date interesante despre ce proiecte se afla in derulare in Romania si la nivel regional. Astfel, angajatii EuroInfo Centre, care functioneaza in cadrul Camerei de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta, pot oferi oricand informatii importante posibililor intreprinzatori, insa de la acest centru nu se pot obtine decat amanunte despre beneficiarii programelor respective sau modul de finantare, banii propriu-zisi neprovenind de la acesta ori de la Camera de Comert, dupa cum gresit au inteles unii dintre constanteni. Astfel, unul dintre programele care se aplica in tara noastra despre care se pot obtine detalii de la EuroInfo Centre, dupa cum ne-a informat directorul Irina Frigioiu, este Fondul Roman de Dezvoltare Sociala - componenta Mica infrastructura rurala. Finantatorii acesteia sunt Guvernul Romaniei, Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare, Banca Internationala de Dezvoltare a Consiliului Europei. Scopul acordarii de ajutor financiar prin acest Fond de Dezvoltare este combaterea saraciei prin finantarea de proiecte initiate la nivel local. Prin FDS se pot finanta urmatoarele tipuri de obiective de mica infrastructura tehnico-edilitara, la nivelul comunitatii, enumerarea fiind orientativa: reabilitarea, modernizarea sau constructia de sisteme de alimentare cu apa, rezervoare pentru apa, statii de pompare si instalatii de tratare, fantani sapate manual, puturi forate/forate si sapate etc.; reabilitarea, modernizarea sau construirea drumurilor comunale cu balast, macadam etc. La aceste tipuri de activitati se adauga reabilitarea si reamenajarea centrelor comunitare; reabilitarea sau constructia de poduri, rigole, santuri de scurgere, drenuri etc. a sistemelor de canalizare, incluzand mici instalatii de tratare a apei. Beneficiari ai Fondului de Dezvoltare Sociala sunt comunitatile rurale sarace.

Conditii de incadrare ca beneficiar

In acceptiunea finantatorilor, o comunitate rurala saraca este acel grup de gospodarii si familii care se confrunta cu aceleasi probleme si obstacole, au interese comune si traiesc intr-un sat sau intr-o asezare umana izolata care indeplineste anumite criterii de saracie definite de FRDS. In viziunea acestuia, un sat este considerat sarac daca el cumuleaza cel putin trei din urmatoarele criterii: mai mult de 50% din gospodarii nu au acces la apa potabila in curte sau la poarta; mai mult de 60% din gospodarii nu sunt conectate la reteaua de electricitate; mai mult de 50% dintre copiii din clasele I-IV si/sau V-VIII fac mai mult de o ora pana la scoala folosind mijloacele de transport obisnuite. Daca pentru a ajunge la un doctor cu mijloacele de transport obisnuite, majoritatea locuitorilor au nevoie de mai mult de doua ore; daca distanta fata de cel mai apropiat oras cu mai mult de 50.000 de locuitori este mai mare de 25 km sau daca nu exista nici un mijloc de transport in comun (privat sau de stat) care sa treaca cel putin o data pe zi prin sat sau care sa aiba statie la o distanta mai mica de 2 km de sat, localitatea respectiva poate primi finantare deoarece acestea sunt alte criterii stabilite de FRDS. La acestea se mai adauga situatiile in care mai putin de 5% din gospodarii au telefon functional si cele in care singurii agenti economici din sat activeaza in domeniul comertului sau al alimentatiei publice. Comunitatile din judetele Botosani, Calarasi, Dolj, Salaj si Tulcea nu pot prezenta cereri de finantare la aceasta runda, insa ele vor putea beneficia de finantari pentru cereri depuse la o runda care va fi anuntata ulterior. Modul de finantare este reprezentat de imprumuturi nerambursabile de 75.000 USD. Comunitatea beneficiara trebuie sa contribuie la realizarea proiectului cu minim 10% din valoarea solicitata de la FRDS. Termenul pana la care trebuie sa se depuna proiectele la sediul Fondului din Bucuresti este de 31 martie. FRDS a fost infiintat in 1998 de Guvernul Romaniei, in scopul imbunatatirii conditiilor de viata ale comunitatilor rurale sarace si ale grupurilor dezavantajate, precum si in scopul dezvoltarii capacitatilor comunitatilor locale din Romania, prin acordarea de finantari pentru proiecte conduse de catre comunitate in domeniul infrastructurii, serviciilor sociale si activitatilor generatoare de venituri.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii